Onmiskenbaar CineMec

Filmpje pakken? Dat kan vanaf volgende maand (ook) in de CineMec-bioscoop Waalsprong in Nijmegen-Noord. En er kan nog veel meer in de inmiddels derde CineMec-vestiging in ons land: congressen en symposia, beurzen en tentoonstellingen, e-learning activiteiten en ‘multimediale events’ zoals concerten en theatervoorstellingen.

Het complex meet in totaal bijna 13.000 m2, verdeeld over acht zalen met in totaal 2.200 stoelen. De grootste zaal telt 780 zitplaatsen en krijgt, volgens CineMec-directeur Gerben Kuipers: ‘het grootste 3D-scherm van Nederland (280 m2) mét Dolby Atmos-geluid waardoor je het geluid niet alleen rondom, maar ook boven je hoofd hoort. Hou ’t dan maar eens droog, als ’t regent in de film.’ Naast zijn bioscoopfunctie leent de hoofdzaal zich eveneens voor congressen en vergelijkbare bijeenkomsten. Voor de expo-vloer is een aparte ruimte gereserveerd.

Net als bij de eerder geopende gebouwen CineMec Utrecht (september 2015) en CineMec Ede (1999, met uitbreiding in 2009) tekent DP6 architectuurstudio voor het architectonisch ontwerp. Het constructief ontwerp komt wederom van ABT. Het ingenieursbureau uit Delft verzorgt ditmaal tevens de bouwkundige uitwerking, het bouwkostenadvies en – samen met DGMR – de adviezen op het gebied van bouwfysica en installatietechniek. Het projectmanagement berust bij Advicus.

In zeer korte tijd hebben DP6 en ABT het schetsontwerp uitgewerkt tot definitief ontwerp. Hiermee is de omgevingsvergunning aangevraagd en de aannemer – Dura Vermeer Bouw – gecontracteerd. In een bouwteam met Dura Vermeer is het project uitgewerkt. Om dit effectief en efficiënt te laten verlopen, wordt gewerkt met BIM. Vanuit het 3D-werkmodel is een strakke bouwplanning gemaakt om de korte bouwtijd van 8 maanden te halen.

Overeenkomstig CineMec Ede zijn de acht zalen van bioscoop Waalsprong ondergebracht in afzonderlijke doosconstructies die in zichzelf stabiel zijn. Elke doos is door Nelissen van Gerwen Staalbouw opgebouwd uit stalen kolommen, liggers en windverbanden. Een deel van de staalconstructies heeft een brandwerende coating, afhankelijk van de plek in het gebouw.

De liggers zijn SFB-liggers: uit staalplaat samengestelde liggers met een verbrede onderflens, waarop de kanaalplaatvloeren zijn opgelegd. Door de integratie van ligger in vloerconstructie is de vloer aan de onderzijde vlak en zijn de leidingen gemakkelijk  aan te brengen. Bovendien is het vloerpakket dunner, waardoor de netto-verdiepinghoogte groter uitvalt en wordt bespaard op gebouwhoogte.

Het geringe eigen gewicht van de staalconstructies is weer gunstig voor de fundering. Het gehele complex rust namelijk op een cirkelvormige, prefab-betonnen plaat (zo’n 114 m in diameter) op een beperkt aantal, relatief dunne prefab-funderingspalen. Deze ‘tafelconstructie’ ontziet de archeologische kostbaarheden die in de gelaagde ondergrond verscholen liggen.

Voor het gebouw zelf moet je, zogezegd, heel wat moeite doen om ’t níet te vinden. CineMec Waalsprong staat op een strategische zichtlocatie aan een recreatieplas en de A325 en A15, met P&R Waalspong en OV-station Lent op steenworp afstand. De grote volumes van de zalen zijn bekleed met attentieverhogende staalplaat in verschillende rode kleuren en met verticale banen die een random verdeling hebben. De ruimten tussen de zaaldozen zijn voorzien van vliesgevels en grasdaken. De grote glasvlakken in aluminium kozijnen zorgen voor een transparante koppeling tussen de gesloten zaalvolumes. Boven de ruimten tussen de dozen zijn de staalplaten van het grasdak over enkele lijnen geplooid en ingesneden. Hierdoor ontstaan openingen waardoor het daglicht tot diep in het gebouw kan binnendringen.

De hoofdentree is aan de noordoostzijde, waar de grootste toestroom van bezoekers wordt verwacht. Deze ingang ligt onder het opgetilde bouwdeel met de kantoorfuncties. Een tweede entree richt zich naar de recreatieplas met strand. Hier komt een restaurant, als buitenpaviljoen van de bioscoop. Een derde toegang met aangrenzend terras kijkt uit op de Mauritssingel.

De bouw is gestart in maart 2015. Begin december 2015 draagt aannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo het gebouw over aan CineMec. Daarmee is de korte bouwtijd inderdaad bereikt: acht maanden.

  • Fotografie: Hans Roggen / © ABT, DP 6 (impressies) en Nelissen van Gerwen (foto staalskelet).