​

100% circulair

Afgelopen dinsdag 10 april heeft The Green House haar deuren geopend voor het publiek. In het stationsgebied van Utrecht, tussen Rijkskantoor De Knoop en de kantoren van de Rabobank en tegenover de Jaarbeurs, gaat het gebouw de komende 15 jaar huisvesting bieden aan de gastvrije horecagelegenheid van Albron. In The Green House beschikt het cateringbedrijf over een restaurant en keuken op de begane grond en vergaderaccommodatie op de verdieping. In het verlengde van de vergaderzalen staat de kas met urban farm, waar Albron groenten en kruiden kan kweken voor gebruik in de gerechten van het restaurant.

De bestemming is tijdelijk. Over 15 jaar zou het gebouw plaats moeten maken voor permanente nieuwbouw. Als ’t zover is, kan The Green House minstens net zo gemakkelijk en snel uit elkaar als dat ’t in elkaar is gezet. (De bouwtijd bedroeg drie maanden). Alle componenten van het gebouw – van installaties en afbouw tot en met draagconstructie en fundering – bestaan uit geprefabriceerde, demontabele elementen die het eenvoudig mogelijk maken om het paviljoen na bewezen Utrechtse diensten weer elders op te bouwen. Mocht dat er niet van komen, dan zijn de elementen inzetbaar bij andere bouwprojecten.

Aan de constructieve basis van de hergebruiksmogelijkheden ligt de hoofddraagconstructie: een staalskelet van gangbare kolommen en liggers met boutverbindingen. De staalconstructie gaat samen met een verdiepingvloer van geprefabriceerde houten elementen, een dak van geperforeerde en geïsoleerde staalplaat en een begane grondvloer van hergebruikte straatklinkers. De glaspanelen van de tweede huid en van de kas zijn afkomstig uit de transformatie van de naburige Knoopkazerne tot Rijkskantoor.

  • Woensdag 30 mei a.s. organiseren Booosting en Bouwen met Staal een bezoek aan The Green House. De rondleiding wordt voorafgegaan door presentaties van ontwikkelaar RCreators, architectenbureau cepezed en constructeur Pieters Bouwtechniek Delft. Het programma is vooral afgestemd op opdrachtgevers en architecten. Architecten kunnen hun deelname-uren boeken als WAT-uren (permanente educatie, Wet op de Architectentitel). Klik hier voor programma, projectbeschrijving en het aanmeldingsformulier voor gratis deelname.