​

Openbare bibliotheek in monumentale context

Per eind vorige maand is de nieuwe openbare bibliotheek van de gemeente Deventer officieel open voor het publiek. In opdracht van de NV Maatschappelijk Vastgoed Deventer ontwierp Bierman Henket architecten een 3.500 m2 groot gebouw dat in vormgeving en materiaalgebruik duidelijk van deze tijd is, maar als het gaat om schaal en geleding zich als vanzelfsprekend voegt in het historische hart van de ‘boekenstad’.

Met stalen vliesgevels in combinatie met okerkleurig keramiek laat de nieuwbouw direct zien hoe hedendaagse openheid samen kan gaan met eerbied voor omringende bestaande bebouwing. Het naburige Rijksmonument, De Proosdij uit de 12e eeuw, is behoedzaam bij de nieuwbouw betrokken door er de expositie- en stilteruimten in te projecteren. De bestaande Proosdijtuin is heringericht tot een centrale ‘meet and greet’ in het groen.

De nieuwe bibliotheek is gebouwd op de bestaande kelder van een voormalig bankgebouw, met een lichtgewicht staalskelet en kanaalplaatvloeren naar ontwerp van JVZ Raadgevende Ingenieurs. De kelderruimte is nu in gebruik voor onder meer een huiskamerbioscoop, een boekenarchief en een auditorium met 80 zitplaatsen.