​

Inventief ruimtegebruik en theatrale beleving aan de Jaarbeurs-boulevard

Per maart 2017 heeft Utrecht er officieel een megabioscoop bij: Kinepolis Utrecht aan de Centrumboulevard, vlakbij de Jaarbeurs. Op de relatief krappe bouwlocatie (een voormalig parkeerterrein bij het beurscomplex) is een omvangrijk programma vervat in een verrassend compact gebouw van maximaal vier niveaus. Het gebouw van 14.500 m2 biedt plaats aan 14, deels gestapelde bioscoopzalen, horecavoorzieningen op de tweede verdieping en op de begane grond, naast de entree, een Foodcourt van zo’n 2.000 m2.

Snelder Architecten heeft de uitgekiende functionaliteit van het gebouw gepaard aan een uitnodigend theatrale uitstraling. De entree en gemeenschappelijke ruimten gaan gehuld in glas, de bioscoopzalen hebben een contrasterende afwerking van goudgele, geprofileerde staalplaat. Aan de strenge eisen voor reductie van geluid en trillingen tussen de zalen is voldaan door de afzonderlijke zalen volgens het doos-in-doos principe akoestisch te ontkoppelen van de omhullende stalen hoofddraagconstructie. Ook de hoofdconstructie zelf is op enkele onderdelen akoestisch ontkoppeld, zodat er buiten niets wordt gehoord van wat er binnen wordt vertoond.

Reijrink Staalbouw leverde de staalconstructies alsmede de kanaalplaatvloeren, in opdracht van aannemerscombinatie STRABAG-Züblin & Van Laere vof. Ingenieursbureau Broersma verzorgde het constructief ontwerp.