Kantoorgebouw Le Carrefour - Leiden

Met Le Carrefour, kantoor van zorgverzekeraar Achmea, is een stuk stationsomgeving van Leiden op een opvallende manier gerevitaliseerd. Het langgerekte en 40 m hoge kantoorgebouw is de passende invulling van de lege, smalle strook langs het spoor, ontziet het bestaande leidingentracé en laat de drukke Dellaertweg naar het stadscentrum ongemoeid. Het willekeurig patroon van rood, geel en blauw in de gevels werkt als een opwekkend medicijn tegen de grijze architectuur van de naburige bebouwing.

VVKH Architecten ontwierp Le Carrefour in 2004, als nieuwe huisvesting voor de gemeentelijke Sociale Dienst. In 2007 verkocht de gemeente het project door aan Eurocommerce, dat Achmea voor het gebouw wist te interesseren. Die belangstelling is snel te begrijpen: de verdiepingen bieden kolomvrije overspanningen van 14,2 m, waardoor alle denkbare kantoorindelingen mogelijk zijn. De ruimten worden mechanisch geventileerd zonder koeling. Daartoe is achter de gevel, in elk kantoorvertrek bepaald hoeveel glas nodig is om te grote omwarming door de zon te voorkomen. Elk gevelsegment van 3,6 m heeft een te openen deel.

In de lucht gehouden met staal

In totaal biedt het gebouw 40.000 m2, verdeeld over acht bouwlagen. De plattegrond is ingegeven door de locatie. Met vijf opgetilde gebouwvleugels is het benodigd aantal vierkante meters gehaald zónder de verkeersweg op het maaiveld te hinderen. Om ook het bestaande, omvangrijke leidingentracé te sparen, is het gebouw op relatief slanke en 15 m hoge staal-betonkolommen gezet. Hierdoor zijn de grote belastingen uit het gebouw geconcentreerd af te voeren naar een relatief beperkte fundering.

Elke kolom heeft twaalf ‘takken’, waarop het staalskelet van de zes kantoorverdiepingen (de lagen 3 tot en met 8) rust. Deze staalconstructie bestaat uit gevelspanten en stalen liggers met kanaalplaatvloeren. De vloerconstructies overspannen 14,2 m vanaf de gevel tot de betonnen stabiliteitskernen. Via de kernen – één voor elke gebouwvleugel – wordt ook de ontsluiting van het gebouw geregeld.

Just-in-time bouwen

Op een krappe kavel zonder opslagfaciliteiten, in een drukke stationsbuurt, is prefabriceren, just-in-time leveren en direct monteren eigenlijk een must. Dat lukt met staal. De onderdelen van de boomvormige kolommen zijn separaat geprefabriceerd. Op locatie zijn ze samengevoegd, gevuld met zelfverdichtend beton met staalvezels en ‘opgetopt’ met de gevelspanten. De geprefabriceerde aluminium gevelelementen van 3,6 x 3,6 m zijn gemonteerd via speciale, in verschillende richtingen verstelbare ankers aan de vloerranden.

Projectgegevens

Locatie: Dellaertweg, Leiden • Opdracht: Eurocommerce, Deventer • Architectuur: VVKH Architecten, Leiden • Constructief ontwerp: Zonneveld Ingenieurs, Rotterdam • Hoofduitvoering: Visser en Smitbouw, Papendrecht • Staalconstructie onderbouw: CSM, Hamont-Achel (B) • Staalconstructie bovenbouw: Oostingh Staalbouw, Katwijk • Fotografie: VVKH en Thea van den Heuvel Fotografie • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)

Delen via