Bedrijfsverzamelgebouw ESIC - Noordwijk

Bedrijfsverzamelgebouw ESIC op het Space Businesspark in Noordwijk heeft in vrijwel niets weg van het standaard-verhuurkantoor. Het grote gebouw, ontwikkeld door NL Development, paart flexibiliteit en duurzaamheid aan een eigentijdse, industriële uitstraling en een prima prijs-kwaliteitverhouding. Daarmee leent het gebouw zich bij uitstek voor startende ondernemers. Het gebouw dankt zijn kenmerken aan vergaand geïntegreerd ontwerpen, onder aanvoering van architectenbureau Cepezed, waarbij bouwkundige onderdelen, constructie en installaties volledig op elkaar zijn afgestemd.

Het gebouw bezit U-vormige vloeren die onder het gebogen dak getrapt oplopen. Hierdoor ontstaan aan de uiteinden dubbelhoge vides die samen een fors atrium vormen. Het atrium biedt onderkomen aan overlegplekken, een restaurant en een terras aan het water. Faciliteiten als sanitair en lift zijn ondergebracht in de oksels van de U-vorm; de installaties liggen zoveel mogelijk verzonken in het gesloten dakvlak. Voor de kantoren blijven ruime, 14,4 m diepe stroken beschikbaar, die de meest uiteenlopende indelingen mogelijk maken.

Volledig vrij indeelbaar

De functionele flexibiliteit van het verzamelgebouw wordt gefaciliteerd door de draagconstructie: een staalskelet van slanke, betongevulde buiskolommen met stalen liggers en staalplaat-betonvloeren. De vloeren overspannen 7,2 in het midden van het gebouw tot 9 m langs de gevels. De stalen liggers zijn geïntegreerd in de staalplaat-betonvloeren, waardoor een 280 mm dun vloerpakket ontstaat en de vrije verdiepinghoogte riant uitvalt.

Eveneens gunstig voor de vrije indeelbaarheid is dat de gevels geheel vrij blijven van stabiliteitselementen. De U-vormige vloeren werken namelijk als schijf en voeren de horizontale belasting af naar de facilitaire volumes die de stabiliteit van het gebouw verzorgen.

Energiezuinige bouwkunde

Mede dankzij de integrale ontwerpaanpak haalt het gebouw een EPC van 0,7. Die energieprestatie begint bij een doordachte gebouworiëntatie: het dichte gekromde dakvlak op het zuiden, de beglaasde gevels op het noorden. Hierdoor is de daglichttoetreding maximaal en de interne warmtelast minimaal. Het atriumdak is van sterk thermisch isolerend glas. De glasgevels zijn aan de binnenzijde toegerust met zonwerend kassendoek. De spouw tussen glas en doek voert de warmte direct separaat naar buiten af.

Energiezuinige installatietechniek

De bouwkundige maatregelen maken dat ESIC kan volstaan met beperkte en energiezuinige installatietechniek. Een omkeerbare warmtepomp voorziet in de basisbehoefte aan verwarming en koeling. De pomp doet aan warmteherwinning in de winter door energie aan de atriumlucht te onttrekken. Ventilatie vindt plaats met een overdruksysteem. Hierbij wordt verse lucht de ruimten ingeblazen via kanalen, opgenomen in de cannelures aan de opengehouden onderzijden van de staalplaat-betonvloer van het dak. De gebruikte lucht wordt door natuurlijke overdruk naar het atrium overgestort en via openingen in het dak naar buiten afgevoerd. Hierdoor blijven retourkanalen met energieslurpende ventilatoren achterwege.

Projectgegevens

Locatie: Keplerlaan 1, Noordwijk • Opdracht: NL Development, Den Haag • Architectuur: architectenbureau Cepezed, Delft • Constructief ontwerp: Ingenieursbureau Smit Westerman, Gouda • Installatie-advies: Arup, Amsterdam • Hoofduitvoering: Bouwteam General Contractors, Delft • Staalconstructie: Klein Poelhuis Konstruktie, Winterswijk • Fotografie: Cepezed en Fas Keuzenkamp, Delft • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)

Delen via