Paviljoen TU Eindhoven

Op het terrein van de TU Eindhoven is het voormalige tennis- en hockeypaviljoen begonnen aan het ‘tweede leven’. Sinds mei van dit jaar doet het gebouw dienst als café en vergadercentrum. De renovatie heeft geresulteerd in een comeback van het oorspronkelijke, jaren ‘70 karakter van het stalen paviljoen.

Het paviljoen dateert van 1970 en is ontworpen door Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964). Ook de naburige sporthal, de kern van het huidige Studentensportcentrum van de TU Eindhoven, is van de hand van Rietveld. Samuel van Embden verzorgde indertijd de uitwerking van het paviljoensontwerp. Tussen toen en nu onderging het paviljoen verschillende verbouwingen, waardoor het authentieke karakter gaandeweg verloren ging. Met het renovatie-ontwerp heeft Houben & Van Mierlo Architecten, met medewerking van Duurzame_InstallatieArchitecten, het ontwerp van Rietveld in ere hersteld.

Stalen hoofddraagconstructie gehandhaafd

Tijdens de renovatie zijn alleen de bestaande spouwmuur en de 3D stalen vakwerkconstructie van het dak met de vier bijbehorende stalen kolommen gehandhaafd. Door de lichtstraat terug te brengen, heeft het paviljoen zijn lichtheid terug gekregen. Bovendien zijn de bouwkundige hoofdelementen – dak, gevel en puien – weer net zo afleesbaar als vroeger.

Het glas in dak en gevels is vervangen door een moderne, zonwerende variant van Brakel Atmos. Door het zonwerende glas, balansventilatie en de mogelijkheid tot extra mechanisch ventileren via het dakluik blijft het binnenklimaat comfortabel zónder inzet van een koelmachine. De balansventilatie gaat vergezeld van hoog rendement warmteterugwinning. Om de ruimte vóór gebruik snel op te warmen, is in de luchttoevoer een naverwarmer geplaatst. De oorspronkelijke ketel is gebleven, maar de radiotoren en gevelkachels hebben om architectonische reden plaats gemaakt voor vloerverwarming.

Vrij indeelbaar met verplaatsbare kastwanden

De kleedkamers zijn verhuisd naar tijdelijke units en komen mettertijd in de nieuwe uitbreiding van het hoofdgebouw van het Studentensportcentrum. Hierdoor kan het paviljoen zich geheel toeleggen op zijn nieuwe café-/vergaderfunctie. In de vrije ruimte treden kastwanden, lockers en de bar op als organiserende elementen. De kastwanden zijn verplaatsbaar, waardoor de vorm en grootte van de ruimte zijn af te passen op verschillende gebruiksdoeleinden. Het meubilair is stapelbaar, waardoor de vloer desgewenst helemaal leeg kan worden gemaakt.

In aanvulling op de koele kleurstelling van de paviljoenmaterialen is de vaste inrichting uitgevoerd in blank berkenmultiplex en wit en geel fineer. Zo corresponderen de kleuren en textuur van het paviljoen met het kleurenplan van de TU Eindhoven dat op zijn beurt een eigentijdse vertaling is van het masterplan van Van Embden. De losse inrichtingselementen, zoals tafels, stoelen en armaturen, gaan in contrasterend, gedistingeerd zwart.

Projectgegevens

Locatie: TU/e campus, Eindhoven • Oplevering: mei 2016 • Omvang: 211 m2 • Opdracht: Directie TU/e Studentensportcentrum • Architectuur: Houben & Van Mierlo Architecten • Projectmanagement: TU/e Dienst Huisvesting • Supervisie: TU/e Kwaliteitscommissie • Constructief advies: Adviesbureau Van de Laar • Advies W-installaties: DIA • Advies E-installaties: EBR • Uitvoering: Koppen Bouwbedrijf • Tijdelijke units: Wema • Interieurbouw: Verschuren Interieurbouw • Meubilair: PGA • Fotografie: Koen van Damme • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), oktober 2016

Delen via