Hoofdkantoor IMd - Rotterdam

Voor het nieuwe hoofdkantoor zocht ingenieursbureau IMd naar een authentiek en tegelijkertijd betaalbaar gebouw. Stadsontwikkelaar New Industry Development bood de Rotterdamse Piekstraat 77, voorheen de loods van Struycken & Co metaalfabriek. En dat werd ‘t. Ector Hoogstad Architecten leverde het ontwerp waarbij het nieuwe kantoor respectvol is ingepast in het bestaande volume, met behoud van de rood-bruine bakstenen gevels, de betonnen werkvloeren, de vier lichtstraten in het dak, de kraanbanen en de staalconstructie uit het bouwjaar 1951.

Oude staalconstructies, blijvende waarde

Bij de transformatie zijn vrijwel alle oorspronkelijke onderdelen van het gebouw gehandhaafd. Slechts de plek van de vroegere toegangsdeuren wordt nu ingenomen door grote glazen puien voor een panoramisch uitzicht over de naburige Maas. De oude stalen vakwerken in het dak, de stalen spanten in de gevels, zelfs de kraanbanen midden in de hal kunnen blijvend tot de verbeelding spreken.

De oude constructies bewijzen hun hedendaagse waarde óók in constructieve zin. Mede dankzij de inzet van nieuwe licht-gewicht staalconstructies leveren ze vrijwel zonder aanpassingen een draagkrachtige bijdrage aan het nieuwe kantoor. De nieuwe staalconstructies van de kantoorvertrekken – opgetrokken langs de zijmuren van de enorme hal – rusten ‘gewoon’ op de bestaande begane-grondvloer. Door de kolommen via opgestorte balken op de bestaande vloer te zetten, wordt de nieuwe belasting gelijkmatig verdeeld en is een nieuwe fundering overbodig.

Het staalskelet van de collectieve ruimte tussen de kantoorhelften – een labyrint van overleg- en flexplekken – hangt als vanzelfsprekend aan de bestaande kraanbanen. Ook de verdiepingvloeren worden deels door de kraanbanen gedragen. De centrale ‘onbebouwde’ ruimte van de hal fungeert als een vrij toegankelijk ontmoetingsplein voor de 40 IMd-medewerkers en hun relaties.

Energie- en kostenbesparend klimaatconcept

Wat geldt voor het hergebruik van de constructies, geldt evenzeer voor het uitgekiende klimaatconcept: vriendelijk voor het milieu én voor de portemonnee. Alleen de kantoren zijn voorzien van isolatie, verwarming, koeling en ventilatie. De rest van de hal is opgevat als ‘buitenruimte’ en behoudt óók hierdoor zijn authentieke uitstraling.

Het koelen en verwarmen van de kantoren gebeurt met het centraal opgestelde warmtepompsysteem. Een warmte-terugwinningsunit verzorgt de ventilatie. De warme lucht worden vanuit de kantoren overgestort naar de hal, zodat daar vrijwel het gehele jaar door een aangenaam verblijfsklimaat heerst.

Energiezuinige LED-verlichting, sanitaire kranen, daglicht via de lichtstraten en in de zomer schaduw van de bomen rondom het gebouw maken het kostenplaatje compleet: minimale energiebehoefte tegen minimale investeringen.

Projectgegevens

Locatie: Piekstraat 77, Rotterdam • Opdracht: IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam • Ontwikkeling: New Industry Development, Rotterdam • Architectuur: Ector Hoogstad Architecten, Rotterdam • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs,Rotterdam • Bouwfysica en installatietechniek: Unica Installatietechniek • Uitvoering: Aannemersbedrijf De Combi, Den Haag • Fotografie: IMd, New Industry Development, Ector Hoogstad Architecten en Petra Appelhof • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)

Delen via