Bioscoop Pathé CS Oost - Arnhem

Op 19 oktober 2015 feestelijk geopend door wethouder Gerri Elfrink en directeur Pathé Lauge Nielsen: Pathé Oost CS in Arnhem. De nieuwe bioscoop van 12.5000 m2 in de Oude Stationsstraat fungeert als opvolger van het Rembrandt-theater aan het Velperplein en biedt negen filmzalen, goed voor in totaal 1.680 zitplaatsen.

De nieuwe bioscoop is onderdeel van de leisure-ontwikkeling in het centrum van Arnhem en van het masterplan van UN Studio voor vernieuwing van het naburige stationsgebied. Binnen deze kaders fungeert de Oude Stationsstraat als de schakel tussen het vernieuwde stationsgebied en de bestaande binnenstad en vormt de bioscoop in deze straat als de vanzelfsprekende overgang tussen de orthogonale vormen van de historische stadskern en de meer organische vormen van de OV-terminal en andere nieuwbouw in het stationsgebied.

Relatie met oude en nieuwe stad

In de straat loopt het bioscoopvolume vanaf de 20 m hoge plint met winkels en horeca geleidelijk op naar een hoogte van 35 m. Door deze geleidelijke opbouw wordt het hoogteverschil tussen de Oude en Nieuwe Stationsstraat overbrugt en de logische route door de stad verbeeld; het gebouw als stedelijke wegwijzer. Aan deze route ligt de entree van de bioscoop, georiënteerd op het nieuwe stationsgebouw. Vanuit deze nieuwe OV-terminal en de onderliggende parkeergarage is de bioscoop voor de gehele regio prima te bereiken.

De eerste verdieping bevat de foyer, de bioscoopshop en de toegang tot de grote IMAX-zaal met 320 zitplaatsen. Bovenop de IMAX-zaal liggen twee verdiepingen met elk twee zalen. Ernaast zijn nog drie zalen gestapeld. Weer daarnaast, tussen het het eerste en derde verdiepingniveau, bevindt zich de achtste, kuipvormige zaal die zich tevens leent voor vergaderingen, conferenties en concerten. Alle acht filmzalen, variërend in capaciteit van 135 tot 214 stoelen, worden ontsloten via de centraal geplaatste roltrappen.

Rondom de gestapelde zalen zijn ruime foyers aangebracht met grote raampartijen voor een onbelemmerde uitkijk over de stad. De ramen zijn vervat in banden van champagnekleurig aluminium met een verlopend perforatiepatroon. Hierdoor lopen de gevelopeningen naadloos over in het metselwerk dat in verschillende verbanden en tinten is uitgevoerd. De roodaarde en lichtbruine bakstenen passen bij het historische stadscentrum, de aluminium banden en ‘kroon’ sluiten juist aan bij het moderne station.

Simpelweg in staal

De veelheid aan verspringende metselwerkgevels en de stapeling van zalen boven een kolomvrije IMAX-zaal resulteren in een complexe constructieve opgave. Deze opgave is op een relatief eenvoudige wijze opgelost in staal. In een grote, kolomvrije IMAX-zaal is voorzien dankzij twee stalen vakwerken. De tweede draagweg, vereist vanwege de verwachte grote bezoekersaantallen, is mogelijk gemaakt door de twee vakwerken boven elkaar te plaatsen. Op strategische plaatsen zijn extra schoren toegevoegd om het veiligheidsniveau bij de hoge veiligheidsklasse te garanderen.

Omwille van de forse overspanningen van de vloeren is de staalconstructie gecombineerd met kanaalplaatvloeren. De stalen liggers zijn geïntegreerd in de vloeren. Hierdoor blijven de onderzijden van de vloeren vlak en zijn de installaties gemakkelijk te plaatsen en naderhand aan te passen.

Projectgegevens

Locatie: Oude Stationsstraat 20, Arnhem • Oplevering: oktober 2015 • Start bouw: mei 2014 • Omvang: 12.500 m2 • Opdracht: Pathé Theatres • Projectontwikkeling: Epicurus Development • Architectuur: Powerhouse i.s.m. E UP design • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Uitvoering: Bouwbedrijf Wessels Rijssen • Staalconstructie: Oostingh Staalbouw • Installaties: Huygen • Foto’s: Ossip van Duivenbode, Ronald Tilleman, IMd Raadgevende Ingenieurs, Powerhouse/E UP en Pathé • Video 'The making of...' (Epicurus) (YouTube) • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), mei 2015

Delen via