Bioscoop Kinepolis - Dordrecht

Tien jaar ná de sluiting van Euro Cinema in de Visstraat hebben de Dordtenaren weer een volwaardige bioscoop: Kinepolis Dordrecht. De nieuwe, expressieve ‘filmmachine’ draait sinds februari 2016.

Het initiatief voor de nieuwbouw kwam van de gemeente Dordrecht. Via een besloten prijsvraag werden enkele bioscoopexploitanten uitgenodigd een ontwerp en grondaanbieding in te dienen voor een nieuwe bioscoop voor de stad. De combinatie Wolff Cinema Groep (later overgenomen door Kinepolis) en Snelder Architecten leverden het winnende voorstel.

Saluut aan scheepswerf

Het resultaat, na een krap jaar bouwen, is een expressief gebouw dat zich met zijn bijna constructivistische karakter als vanzelfsprekend voegt bij zijn locatie: de voormalige scheepswerf ‘Stadswerven’ aan de rand van de oude binnenstad, met in de nabijheid het industriële monument Het Energiehuis dat een paar jaar geleden is gerenoveerd. Samen met Het Energiehuis, nu cultuurcentrum, en de horecafaciliteiten van eveneens naburige Villa Augustus tovert de bioscoop de vroegere scheepswerf om tot cultuur- en uitgaansgebied.

De bioscoop telt zes zalen, voor in totaal 1.200 stoelen. Entree, foyer en horecavoorzieningen liggen op de begane grond, uitlopend op een terras aan het water. De eerste verdieping bevat de entrees naar de twee onderste zalen. De andere vier zalen kragen vanaf de tweede verdieping fors uit boven de straat en aan de waterkant. Voeg hieraan toe de gevelbekleding – een afwisseling van donkere baksteen, glas en geprofileerde staalplaat – en Kinepolis Dordrecht oogt als een industriële installatie, als een ‘filmmachine’.

Het gebouw bestaat uit één grote staalconstructie van zo’n 400 ton, op een betonnen fundering. De stabiliteit komt voor rekening van stalen portalen en windverbanden in het midden van het gebouw.

Geluiddicht en trillingsvrij

Vanwege geluidwering zijn de bioscoopzalen als zelfstandige volumes, onderling los gekoppeld, in de hoofddraagconstructie gevoegd. De kanaalplaatvloeren van de zalen rusten ‘trillingsvrij’ op de stalen liggers via een vezelcementplaat, verlijmd op steunen van natuurrubber. Voor horizontale borging zijn de kanaalplaten met stalen lippen op de liggers gelast. Om hierbij de overdracht van contactgeluid (trillingen) te voorkomen, zijn de lippen verpakt in hulzen van kurk- en granulaatrubber. Deze akoestische hulzen zijn ook onder de zwevende zalen gebruikt, voor het koppelen van de vliesgevels aan de hoofddraagconstructie. De geluidseisen voor de dakvloeren zijn lager dan die voor de zaalvloeren. Daarom volstond hier een oplegging op rubbergranulaatstrip.

De wanden van de bioscoopzalen zijn Technostar-wanden. Dit wandsysteem is wel vaker te vinden in bioscopen, schouwburgen, discotheken en andere bijeenkomstgebouwen waarvoor een hoge geluidsisolatie is gevraagd. Het systeem bestaat uit een stalen draagconstructie van HEA-, IPE- of UNP-profielen met aan weerszijden trillingsdempende beugels. Haaks op deze beugels zijn stalen binnendozen, gevuld met glaswol, gemonteerd. De binnendozen zijn afgewerkt met dunne gipsplaten.

Projectgegevens

Locatie: Lijnbaan, Dordrecht • Oplevering: januari 2016 • Start bouw: januari 2016 • Opdracht: Kinepolis • Architectuur: Snelder Architecten • Constructief ontwerp: Ingenieursbureau Broersma • Bouwfysisch advies: LBP Sight • Installatietechnisch advies: Ingenieursburo Linssen • Hoofduitvoering: Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling • Staalconstructies en vloermontage: Oostingh Staalbouw • Foto's: Luuk Kramer, bouwfoto's: Thijmen Stolk en Piet de Meer, impressie: Snelder Architecten • Drone-beelden bouw • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), mei 2016.

Delen via