Think Wonen - Tilburg

Renovatie óf nieuwbouw? Voor die afweging stond woningcorporatie Tiwos na bouwkundige inspectie van een ‘uitgewoonde’ huurwoning in Tilburg. De keuze viel op nieuwbouw met Think Wonen: een nieuw, geprefabriceerd woningbouwsysteem op basis van een staalskelet.

‘Het wegwerken van achterstallig onderhoud zou zo’n € 60.000 tot 70.000 gaan kosten. Voor € 10.000 extra heb je een nieuwe woning’, aldus André van der Wouw, vastgoedmanager bij Tiwos. Na een verkenning van mogelijke concepten, kwam hij uit bij Think Wonen, het bedrijf van Mark Spee. Deze Tilburgse bouwondernemer bedacht een systeem voor industriële productie van betaalbare en duurzame woningen. De woningen worden kant-en-klaar vervaardigd in een voormalige Lips’ fabriekshal in Drunen.

Vrije keuze

De drager (zowel letterlijk als figuurlijk) van het systeem is een staalskelet van kolommen en liggers, aangevuld met betonnen vloeren. De gevels zijn in principe van baksteen, maar ook andere gevelmaterialen zijn mogelijk. De kozijnen zijn toegerust met minimaal HR++-glas. De gevels hebben dampdichte folies, de woningscheidende wanden zijn juist damp-open gehouden.

Het systeem leent zich voor uiteenlopende woningtypen – van vrijstaand en 2-onder-1 kap tot rijtjeswoningen en appartementencomplexen – én voor eenlaagse en gestapelde bouw. De maatvoering van de woning, het aantal bouwlagen, de afmetingen per bouwlaag, de indeling, de afwerking en het installatiepakket zijn naar vrije keuze van de opdrachtgever.

Snelle assemblage

Tiwos liet de bestaande Tilburgse woning vervangen door een Think-woning van twee bouwlagen met puntdak en gevels van prefab metselwerk, in lijn met de bestaande, naburige huizen. De fabricage van de nieuwe woning liep parallel aan de sloop van het oude pand. Daarna werden de beide woonlagen van de nieuwbouw afzonderlijk per dieplader op locatie aangeleverd, in één dag met de kraan op hun plaats gezet en binnen enkele dagen afgebouwd.

De keuze voor nieuwbouw valt in financieel opzicht gunstig uit voor Tiwos. De corporatie derft hooguit één maand huur in plaats van drie tot zes maanden in geval van een traditionele verbouwing. De woning zelf kost € 98.000 (excl. btw). De sloopkosten van het oude pand, de vergunningen en het ontwerp- en tekenwerk zijn inbegrepen. ‘Dat is goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning’, reageert Van der Wouw, ‘Zo’n woning voor een één- of tweepersoons huishouden kost ons al gauw € 120.000 tot € 140.000. Bij de Think-woning vallen ook de bouwplaatskosten een stuk lager uit, dankzij de hoge bouwsnelheid. Slechts enkele verkeersbewegingen zijn nodig en dat reduceert bovendien de hinder voor de buren. Ook de overlast door lawaai en stof blijft tot het minimum beperkt.’

Nul op de meter

De woning is opgeleverd, compleet met trap, keuken, sanitaire voorzieningen en technische installaties. Het innovatieve, infrarood verwarmingssysteem was voor de corporatie een van de belangrijke redenen om met Think Wonen in zee te gaan. Van der Wouw: ‘We hebben gekozen voor nieuwbouw om dan ook direct een energieneutrale woning te krijgen. Bij dit soort, zogeheten ‘nul op de meter’-woningen kost de installatie al snel € 20.000 tot € 25.000. Met daarbij de zekerheid dat je ‘m na een x-aantal jaren moet vervangen. Het infrarood verwarmingssysteem is misschien iets duurder in aanschaf, maar is duurzamer, kent geen onderhoudskosten en is mettertijd goedkoper te vervangen.’

De verwarming werkt op elektromagnetische golven die worden omgezet in warmte zodra ze in aanraking komen met een persoon of voorwerp. De golven worden uitgezonden vanuit een paneel in het plafond of in de wand.

Volgens Van der Wouw is het systeem bij uitstek geschikt voor woningen met een lichte constructie en afwerking. ‘Het werkt perfect in een woning met staalbouw, zoals die van Think Wonen. Het verwarmingssysteem is nog vrij onbekend in de bouw, daarom vinden we direct installeren in heel veel woningen nu nog te riskant. We hebben gekozen voor een pilot in één woning en gaan de installatie hierin uitgebreid testen. Daarna besluiten we tot eventueel grootschalige inzet.’ Tot de andere opties om Think-woningen energieneutraal te maken, behoren tapwater met warmte-terugwinning, ventilatie met warmte-terugwinning en zonnepanelen met optimizers.

• Project- en concept-info:  www.thinkwonen.nlVideo's (Vimeo) • Redactie: Arend Dolsma (december 2015)

Delen via