Erasmus paviljoen - Rotterdam

Om nog aantrekkelijker te zijn voor (inter)nationale studenten, heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam haar bestaande ensemble van tamelijk massieve en gesloten schoolgebouwen opgefrist met een uitnodigend lichtvoetig paviljoen.

De eye-cather ligt in het groene hart van de campus, precies tussen een laag terreindeel met vijver en een hoger deel met de parkeergarage. Architectenbureaus Powerhouse Company en DeZwarteHond hebben het hoogteverschil van 3,5 m tussen beide terreindelen als vanzelfsprekend in de nieuwbouw verdisconteerd. In het diepe gebouwdeel aan de noord- en oostzijde en in de kern zitten de functies die niet veel daglicht nodig hebben, zoals studieruimten, vergaderzaal en keuken. Aan de zonnige zuid- en westkant liggen entree, foyer en Grand Café.

Het ruimtelijke café ontleent de gewenste intimiteit aan een gewelfd houten plafond, tevens de onderkant van de vloer van de theaterzaal die half opgetild in het midden van het gebouw is geplaatst. Om deze zaal licht en kolomvrij te houden, liet Pieters Bouwtechniek de wanden uitvoeren als 7 m hoge stalen vakwerken. De vier vakwerken staan op de eerste, betonnen verdiepingvloer en dragen een licht-gewicht dak van stalen liggers die rondom tot 6 m uitkragen.

Compleet transparant

Aan alle zijden gaat het paviljoen gehuld in een 9 m hoge vliesgevel van drielaags glas in ODS Jansen-staalprofielen, gesteund door slanke, platte stalen vinnen (230x22 mm.) die haaks op de gevel staan. De kokervormige profielen worden helemaal aan het zicht onttrokken door het vergrote glazen buitenblad. Op de gebouwhoeken zijn de stijlen vervangen door kleine drukstangen. Alle naden zijn aan de buitenzijde afgekit. Door deze verfijningen oogt de gevel als één ononderbroken glaspartij. Om naar behoefte zon, warmte en daglicht binnen óf buiten te laten, is het gebouw toegerust met een ingenieus lamellensysteem dat traploos open en dicht gaat. De vorm van het systeem – een curve – versterkt het beeld van een bruisend, dynamisch paviljoen.

Multifunctioneel

Multifunctionaliteit was een basisvoorwaarde voor alle functies. De ruimte voor studie-/werkplekken is ook te gebruiken voor een kleine lezing en de twee vergaderruimtes zijn te koppelen. De theaterzaal is geschikt voor colleges en lezingen voor veel publiek, theatervoorstellingen, concerten of feesten. Door de automatische telescooptribune is de zaal snel aan te passen, waardoor verschillende activiteiten achter elkaar te plannen zijn. Het café bestaat uit verschillende zones, waardoor het dineren en een besloten borrel op hetzelfde moment kunnen plaatsvinden.

Projectgegevens

Locatie: Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam • Opdracht: Erasmus Universiteit, Rotterdam • Architectuur: Powerhouse Company en DeZwarteHond • Constructief ontwerp: Pieters Bouwtechniek (Utrecht) • Uitvoering: Lokhorst Bouw en Ontwikkeling • Staalconstructies: Bentstaal • Gevels: ODS • Foto’s: Christian van der Kooij, René de Wit, Powerhouse Company • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), april 2015

Delen via