Eemhuis - Amersfoort

Met een nieuw winkelcentrum, woningen, kantoren en een ondergrondse parkeergarage is het Eemplein in Amersfoort uitgegroeid tot het tweede stadshart van Amersfoort. Onmiskenbare ‘publiekstrekker’ van het gerevitaliseerde plein is cultuurcentrum Eemhuis, een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten in opdracht van de gemeente Amersfoort.

Esthetische en functionele stapeling

De gevels van het vierlaagse gebouw gaan vanaf een gemetselde plint over in verticale glasstroken tussen ranke, met metaal beklede kolommen om uit te monden in een blinkende huid van zo’n 24.000 grote en kleinere metalen bollen op drie uitkragende gebouwdelen van de vierde verdieping.

Eenzelfde stapeling kenmerkt de functionele indeling van het 16.000 m2 grote gebouw. De begane grond en eerste verdieping zijn ingeruimd voor Bibliotheek Eemland en de expozalen, kabinetten, auditorium, winkel en café van de kunsthal KAdE die tevens een deel van de kelder innemen. Het Archief Eemland met zo’n 7 km. aan dossiers is ondergebracht op het derde niveau, in een aparte stalen ‘schatkist’ die boven de bibliotheek hangt. Scholen in de Kunst, een instelling voor kunsteducatie, huist op de bovenste verdieping in drie aparte, doosvormige volumes. Dit trio is onderling verbonden door overdekte schoolpleinen, grenzend aan het dakterras.

Gewichtsreductie en grote overspanningen

De drie volumes van Scholen in de Kunst liggen haaks op hun onderbouw, met ruime overstekken aan beide kopse einden. Om de gevraagde grote, kolomvrije overspanningen te halen en tegelijkertijd zo weinig mogelijk gewicht toe te voegen, koos ABT voor draagconstructies van verdiepinghoge stalen vakwerken. De vakwerken worden ondersteund door enkele prefab-betonnen kolommen en wandelementen en door stalen kolommen in de gevelzone.

De spanten zijn door GS Staalwerken in delen van 6 m breed aangevoerd en gemonteerd. Tussen de onderregels van de vakwerken overspannen kanaalplaatvloeren in dwarsrichting. Op de bovenregels rust een lichte dakconstructie van houten sheds in stalen frames, waardoor daglicht gemakkelijk tot het gebouw toetreedt. In de frames is tevens de verlichting opgenomen.

120 minuten brandwerend

Aan de brandwerendheidseis van 120 minuten voor de (hoofd)draagconstructie is voldaan door de stalen vakwerken te integreren in de bouwkundige wanden en de gevels. De dragende kolommen zijn gevuld met beton.

Projectgegevens

 • Locatie: Eemplein 73, Amersfoort • Opdracht: Gemeente Amersfoort • Architectuur: Neutelings Riedijk Architecten • Constructief ontwerp: ABT Delft • Uitvoering: Dura Vermeer Bouw Hengelo • Staalconstructie: GS Staalwerken Rheden, Rheden • Projectinfo: www.heteemhuis.nlwww.neutelings-riedijk.com • Foto's: Scagliola Brakkee, Neutelings Riedijk Architecten • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), april 2015

Delen via