EventBridge - locatie-onafhankelijk

EventBridge, winnaar van de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2014, is een nieuw systeem voor tijdelijke voetgangersbruggen bij evenementen en wegwerkzaamheden.

Nu zijn geprefabriceerde bouwsystemen voor tijdelijke bruggen al wel eerder bedacht, maar de EventBridge onderscheidt zich door een combinatie van kenmerken: licht van gewicht, compact en modulair (inklapbaar en schakelbaar). Hierdoor is de tijdelijke ‘oversteek’ eenvoudig, snel en tegen geringe kosten te plaatsen, zónder fundering en mét allerhande uitbreidingsopties.

Sneller, veiliger, beter

Frank de Groof is de geestelijke vader van het systeem. ‘Dat moet sneller, veiliger, beter’, dacht hij toen hij bij een wielerwedstrijd zag hoe toeschouwers het parcours overbrugden. Het idee voor EventBridge werkte hij samen met ingenieursbureau Movares uit. In februari 2014 beleefde het systeem zijn eerste toepassing, tijdens het WK veldrijden in Hoogerheide. Daarna volgden ‘optredens’ op onder meer het DGTL-festival in Amsterdam, Planet Run in Katwijk en Autoweek Live in Lelystad.

Industrieel

De brug wordt in beginsel met één vrachtwagen vervoerd en met één kraan op zijn plaats gezet en daarna afgesteld. Maximaal benodigde arbeidskracht: drie man. De bouwtijd van een EventBridge bedraagt slechts 3 uur, waardoor de hinder voor het verkeer en de omgeving minimaal is. De verkeersoverlast is nog verder terug te brengen door de brug naast zijn eindbestemming op te bouwen. Plaatsing op de definitieve plek gaat met één kraanbeweging.

Flexibel

Een EventBridge kan hoofdoverspanningen tot 14 m aan en is berekend op een belasting van ten minste 10.000 voetgangers per uur. Na de opbouw is elke brugpijler via handbediende mechanische vijzels in hoogte verstelbaar. De trappen zijn zowel in het verlengde van de overspanning als dwars erop aan te brengen. Samen met de schoren verzorgen de trappen ook de stabiliteit van de brugconstructie.

Demontabel en duurzaam

De staalconstructie van een Eventbridge bestaat uit kokers die thermisch verzinkt zijn, met uitzondering van het bruglichaam dat te groot is voor een verzinkbad. Dit onderdeel is daarom geschoopeerd. (Het bespuiten met vloeibaar zink op een vooraf gestraald oppervlak). De zinklaag zorgt voor een langdurige bescherming van het staal, dat mede door de kathodische werking uitermate geschikt is voor demontabele constructies. Hierdoor hoeft eventuele beschadiging van de conservering (door het geregeld op- en afbouwen en transport) niet direct te worden bijgewerkt. Bij enkele onderdelen is op de zinklaag een tweelaagse coating aangebracht, mede vanuit esthetisch oogpunt.

Projectgegevens

• Opdracht: EventBridge, Eindhoven • Architectuur en constructief ontwerp: Movares Nederland, Utrecht • Uitvoering: EventBridge, Eindhoven • Staalconstructie: VDL Metaal Hapert en Van der Leegte Metaal • Foto’s: F. de Groof, N. Blekemolen, Lucas Verbeke, DGTL, Peter Bezemer • Info en video: www.eventbridge.nl • Redactie: Arend Dolsma (februari 2016)

Delen via