Creatief Cluster C2 - Delft

Het historische gebouw aan de Ezelsveldlaan in Delft, ook wel bekend als het voormalige Techniekmuseum, is begonnen aan zijn vierde gebruikscyclus; als bedrijfsverzamelcomplex Creatief Cluster C2.

Het vernieuwde complex vormt de uitvalsbasis van diverse creatieve bedrijven, waaronder architectenbureau Cepezed en de projectontwikkelende dochteronderneming Cepezed Projects.

Dit duo tekent tevens voor programmering, ontwerp en uitvoeringscoördinatie van de respectvolle renovatie van het Rijksmonument, een ontwerp van architect en voormalig Rijksbouwmeester Jan Vrijman. De bouw vond plaats tussen 1905 en 1911. Na oplevering deed het gebouw dienst als laboratorium en werkplaats van de afdeling Werktuig- en Scheepsbouwkunde van de TU Delft, toen nog de ‘Technische Hogeschool’. In de drie hoge hallen worden de studenten wegwijs gemaakt in de werking van stoommachines en verbrandingsmotoren. De grootste hal, dicht bij de entree, vormt de werkplaats, compleet met een zes ton zware hijsinstallatie aan de kraanbaan. De hal naast de hoge schoorsteen is het ketelhuis voor de productie van stoom voor de diverse machines.

In aanloop naar vierde leven

Halverwege de jaren ’50 verhuist Werktuig- en Scheepsbouwkunde naar de huidige TU-wijk in Delft. Het hallenensemble blijft nog lange tijd in gebruik van andere studierichtingen. In de jaren ’70 en ’80 fungeert de grootste hal als mensa voor alle TH-studenten, met keuken en uitgiftebalie op de kop van de hal. Na definitief vertrek van de TH wordt het complex in de jaren ’90 grondig verbouwd om plaats te bieden aan het Techniekmuseum dat er ruim 6.000 objecten tentoonstelt en beheert. Het museum gaat begin 2008 op in Science Centre Delft en verhuist naar een andere locatie.

Industrieel bouwen ín erfgoed

In 2013 koopt Cepezed het inmiddels leegstaande complex op, voor eigen huisvesting (in de grootste hal) en verhuur aan andere creatieve bedrijven. Aan de herbestemming gaat een nauwgezette renovatie en restauratie vooraf, waarbij de oorspronkelijke architectuur met zijn kenmerkende contrast tussen de massieve bakstenen gevels en de fragiele dakconstructies van stalen spanten met houten beplating in ere worden hersteld. Daartoe worden de ingrepen uit de jaren ’90 weer ongedaan gemaakt.

Toch zijn de hallen niet geheel in de originele staat terug gebracht. Er zijn trappen verplaatst en enkele doorbraken en twee nieuwe tussenverdiepingen gemaakt. De nieuwe tussenvloeren zijn direct op de bestaande draagconstructie gelegd. Om de nieuwe belastingen tot het minimum te beperken, zijn de nieuwe constructies nagenoeg geheel van staal. Het geringe eigen gewicht en de beperkte afmetingen bleken bovendien essentieel voor bouwen in een bestaand gebouw, waar geen plaats is voor een bouwkraan en ander zwaar materieel.

Gepast contrast

De verbindende corridor tussen de drie hallen, uit de jaren ’90, heeft plaats gemaakt voor een lichtvoetige, transparante aanbouw. Hierin heeft Cepezed haar entree, receptie, toiletten, keuken en vergaderzalen. Hierdoor blijft de naastgelegen, 16 m hoge hoofdhal geheel vrij voor de ontwerpstudio. De aanbouw bestaat uit een (wederom licht) staalskelet met staalplaat-betonvloeren op staal-betonliggers. De gevels zijn van 7 m hoge glas. De strakke, bijna detailloze nieuwbouw staat in gepast contrast met de omliggende bakstenen gevels van de ruim 100 jaar oude oudbouw.

Projectgegevens

Oplevering: juni 2014 • Locatie: Ezelsveldlaan, Delft • Opdracht: Cepezed • Ontwikkeling: Cepezed Projects • Architectuur: Cepezed • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs •  Projectinfo: www.cepezed.nl • Foto’s: Leon van Woerkom en Jannes Linders • Redactie:  Arend Dolsma (Bouwen met Staal, 06-2015)

Delen via