Grote Kas Wildlands Adventure Zoo - Emmen

Dierenpark Emmen wil graag hét dierenpark van de toekomst zijn. Bij die ambitie paste het plan voor een compleet nieuwe dierenpark, dat bij de start van het seizoen 2016 haar deuren opende. ‘Wildlands Adverture Zoo’ luidt de doopnaam. De Nederlandse vertaling hiervan – ‘BeLEVENSpark’ – drukt mogelijk nog treffender uit wat de dieren(tuin)liefhebber straks te wachten staat: een waar avontuur in de natuur, dwars door de habitat van leeuwen, giraffen, apen, neushoorns en andere dieren.

Naast landschap en benodigde infrastructuur staan in het 32 ha. grote park vele gebouwen, gezamenlijk goed voor 40.000 m2. De gebouwen zijn onderling verschillend maar toch herkenbaar verwant. Mede hierdoor wordt het park tot één grote belevenis voor een groot publiek.

Alles in één

Hoe maak je zo’n veelomvattend park? Met creativiteit, inventiviteit, innovatiedrang en niet in de laatste plaats in hechte, multi-disciplinaire samenwerking. Daarom zijn alle vereiste compententies op het gebied van onder meer landschapsinrichting, infrastructuur, bouw, installatietechniek, duurzaamheid en facilitaire dienstverlening verenigd in de bouwcombinatie BeLEVENSpark. De combinatie bestaat uit de VolkerWessels-ondernemingen: KondorWessels Projecten, Homij Technische Installaties, KWS Infra Schoonebeek en Koenen Bouw. De samenwerking verloopt niet, zoals gebruikelijk, aan de hand van bouwtekeningen, maar met behulp van een levensechte maquette waarin elk detail tot op realistische grootte is nagebootst.

Grootste overdekte jungle van Europa

In opdracht van Koenen Bouw verzorgt Voortman Staalbouw de fabricage en montage van de staalconstructie van de ‘publiekstrekker’ van het park. Deze enorme kas van 152 m lang, 110 m breed en bijna 19 m hoog wordt het natuurgetrouw onderkomen van onder meer olifanten (in binnenverblijf), vogels en diverse aapsoorten. Voor de bezoekers zijn door deze in-door jungle diverse routes aangelegd, waaronder een vaarroute en (voor de durfals) een hoogteparcours. Tot de faciliteiten behoren een restaurant, een terras en een theater voor themavoorstellingen en andere (culturele) festiviteiten.

Dat kan alleen in staal

In april 2014 ging Voortman Staalbouw van start met de montage van de staalconstructie, in totaal zo’n 1.300 ton. Een bezienswaardigheid op zich: reusachtige spanten die met behulp van twee grote hijskranen op hun plaats worden gezet. De constructie telt in totaal 10 driedimensionale vakwerkspanten van gebogen buizen die de volle 110 m breedte van de kas overspannen, slechts ondersteund door één rij middenkolommen. Elk spant is opgebouwd uit vijf segmenten van 4 m breed en 3,1 m hoog.

Licht bekleed, goed geconserveerd

Onder de staalconstructie is een lichtgewicht- en lichtdoorlatende dakbekleding van drie lagen folie aangebracht. De segmenten van dit foliedak zijn opgeblazen en worden op druk gehouden, waardoor kussens ontstaan die de vereiste isolatiewaarden halen. Passend bij het foliedak zijn de gevels bekleed met transparant kunststof. Ook de gevelbekleding zit aan de binnenzijde van de staalconstructie. Hiermee bevindt de gehele staalconstructie zich in de buitenlucht en is daarom voorzien van een meerlaags verfsysteem. De goten van de vakwerkliggers, het frame van de luchtbehandeling en de gevelkokers zijn thermisch verzinkt. De kolommen in de kas hebben een brandwerende coating.

Oplevering van de Grote Kas staat gepland voor oktober 2015. Het gehele park is naar verwachting in december 2015 voltooid. De feestelijke opening voor het publiek vindt plaats bij aanvang van het dierenparkseizoen 2016.

Projectgegevens

Oplevering: 2016 • Locatie: Raadhuisplein 99, Emmen • Opdracht: Wildlands Adverture Zoo (NDP Infra) Emmen • Architectuur: VolkerWessels BeLEVENSpark • Hoofduitvoering: bouwcombinatie BeLEVENSpark: KondorWessels Projecten, Homij Technische Installaties, KWS Infra Schoonebeek en Koenen Bouw • Constructief ontwerp: abtWassenaar • Staalconstructie: Voortman Steel Construction • Foliedak Grote Kas: Vector Foiltect • Gevels: Smiemans Projecten • Fotografie: Voortman Steel Group en Jacomien Boonstra • Video's (staal)bouw • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal, juni 2018)

Delen via