Kantoorgebouw Wonen Limburg (BACO) - Roermond

Het voormalige fabrieksgebouw van BACO in Roermond is getransformeerd tot sfeervol kantoor van Wonen Limburg. Het zeslaagse pand uit 1905 huisvestte onder meer een meelfabriek, rijwielfabriek, sigarenfabriek en meubelfabriek. Wonen Limburg koos voor een duurzame verbouwing tot (energieneutraal) kantoor met 170 werkplekken en liet SATIJNplus het ontwerp maken. Eén van de voornaamste ingrepen: plaatsing van een nieuwe gevel van HR++-glas aan de binnenzijde van de bestaande, massief bakstenen gevel.

Door de nieuwe gevel is op een efficiënte manier voldaan aan de huidige thermische eisen en blijven alle authentieke onderdelen van het Rijksmonument in tact. De 60 cm brede spouw tussen de oude en nieuwe gevel dient ter isolatie, ventilatie en onderkomen voor elektra- en datakabels en de leidingen voor de vloerverwarming en -koeling en de klimaatplafonds. Voor de glazenwassers is de spouw beloopbaar gemaakt met stalen roostervloeren. Langs de achtergevel is de spouw verbreed tot 1 m om de vereiste twee vluchtwegen in te passen.

Dankzij de combinatie van tweedehuidfaçade en afgewogen klimaatinstallaties, gevoed door warmtepomp met WKO, heeft het gebouw zeer weinig energie nodig voor verwarmen en koelen.

Historische staalconstructie behouden

De historische, geklonken staalconstructie van samengestelde kolommen en liggers is geheel behouden gebleven. De stalen delen in het zicht zijn toegerust met een dunne laag brandwerende verf, voor 30 minuten brandwerendheid. De oorspronkelijke houten balklagen zijn omwille van meer draagvermogen vervangen door nieuwe balken met kleinere h.o.h.-afstanden. Voor geluid- en contactisolatie zijn ze voorzien van isolatiemateriaal en een zwevende dekvloer. Tussen de vloerbalken zijn de klimaatplafonds voor verwarming en luchtafzuiging geplaatst. Verwijderde vloerdelen zijn ‘hergebruikt’ als wanddecoratie.

Ook de oorspronkelijke trappenhuizen en de liftkokers in de kern van het gebouw zijn opnieuw gebruikt. Deze gebouwonderdelen hoefden voor de nieuwe gebouwfunctie geen wijziging te ondergaan, onder meer omdat de vluchtroutes in de spouw konden worden opgenomen. Slechts de glazen entree van het gebouw is nieuw.

Thuis op kantoor

Voor de inrichting van het getransformeerde gebouw ontwikkelde Wonen Limburg samen met studiomfd en Fresh Forward het concept ‘Thuis werken op kantoor’, waarin het nieuwe werken in een huiselijke setting is geplaatst. Het concept is uitgewerkt in drie typen werkplekken, elk met de karakteristieken van een vertrek in een woning: de ‘woonkamer’ voor ontmoetingen en ontspannen werken, de ‘werkkamer’ voor intensieve arbeid en de ‘studeerkamer’ voor ongestoorde bezigheden. De werknemer kan, afhankelijk van de taken van de dag, een keuze maken uit zo’n 170 werkplekken. Het ‘Thuis werken op kantoor’ heeft vrij baan gekregen dankzij de open, vrij indeelbare plattegronden.

Projectgegevens

Opgeleverd: april 2013 • Locatie: Willem II-Singel, Roermond • Opdracht: Wonen Limburg • Architectuur: SatijnPLUS Architecten • Constructief advies: Van der Werff en Nass • Uitvoering: BAM Utiliteitsbouw en Schakel & Schrale • Installatieadvies: Cauberg-Huygen Installatie Adviseurs • Installaties: Spe • Foto's: SatijnPLUS • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)

Delen via