Venco Campus - Eersel

De Vencocampus is een 30.000 m2 groot complex voor allerlei activiteiten rondom pluimveehuisvesting. Eigenaar Venco Groep heeft het complex niet alleen laten bouwen voor eigen huisvesting, maar ook om andere bedrijven in de sector te faciliteren.

De ambitie van de Venco Campus is om als internationaal kennis-, onderzoeks-, en innovatiecentrum voor de (inter)nationale pluimveehouderij te fungeren. Vandaar dat de gehele pluimveewereld welkom is op dit multifunctionele complex. Duurzaamheid, innovatie, flexibiliteit en transparantie stonden bovenaan het wensenlijstje van de opdrachtgever. Het resultaat: een toonaangevend en toekomstbestendig bedrijfscomplex.

Licht en stroom uit het sheddak

De campus biedt een kantoorgebouw met showroom van 7.500 m2 en een bedrijfshal voor productie, opslag en logistiek van 29.000 m2. Tussen showroom en productiehal ligt een auditorium met 110 plaatsen. Daarnaast is de campus toegerust met een ontvangsthal, kantoorafdelingen, instructielokalen en een kantine.

Van Lierop Cuypres Spiering architecten gaf de bedrijfshal heel toepasselijk een eivorm mee. Van boven af is deze vorm goed te zien, net als het innovatieve sheddak. In dit dak zorgen staande ramen voor overvloedig daglicht in de hal, voor eigen stroomopwekking zijn de schuine vlakken van de sheds voorzien van in totaal 12.000 m2 photovoltaïsche (PV) zonnecellen. Boven het atrium is een glazen dak gebouwd op basis van een kassensysteem, maar dan wel met drievoudige beglazing voor de gewenste isolatie.

Lichte en slimme constructies

In het project zijn zoveel mogelijk lichte en herbruikbare constructies toegepast, waaronder stalen hoofddraagconstructies. Hiermee zijn vrije overspanningen tot 23 m in twee richtingen en vrije hoogten tot 10,5 m gehaald. De verdiepingvloeren zijn Slimline-vloeren. Deze holle vloeren zijn geschikt om leidingwerk in op te nemen, dat via luiken altijd bereikbaar voor eventuele installatietechnische wijzigingen. De holle ruimten in de vloeren zijn tevens benut als plenum voor de luchtbehandeling. Hierdoor zijn kilometers aan kanalen uitgespaard.

Hoogwaardige isolatie, energiezuinige installaties

Voor meer dan afdoende isolatie zijn de gevels uitgevoerd in gebogen en luchtdicht verbonden stalen sandwichpanelen met te openen glasdelen. De warmteweerstand van de gevels bedraagt maar liefst 7 m2K/W, vergelijkbaar met een koelcel. De buitenbekleding is van gemodificeerd Scandinavisch vurenhout. De zwarte kleur van de huid roept een treffende associatie op met geteerde Brabantse boerenschuren.

Door de hoogwaardige isolatie in combinatie met energiezuinige installaties zoals een warmte-koude-opslag in de bodem en toepassing van zonnepanelen is het complex energieneutraal. Het vele daglicht vermindert de behoefte aan kunstverlichting en zorgt voor een prettige werkklimaat. Een fraaie, met planten beklede wand in het atrium benadrukt de ambities van de opdrachtgever voor een groen gebouw. Die ambities zijn bewaarheid en gewaardeerd: het complex heeft een BREEAM-oplevercertificaat ‘Excellent’ behaald.

Sterke regie

Opvallend en voorbeeldig is de manier waarop het bouwproject is geleid. Om zoveel mogelijk gebruik te maken van innovaties en kennis van toeleverende bedrijven is gekozen voor uitvoering in eigen beheer. Vrijwel alle (onder)aannemers en leveranciers hebben rechtstreeks geleverd aan de opdrachtgever. De opdrachtgever heeft de regie over het werk laten coördineren door een bouwprocesregisseur, P&H Adviseurs Bouw en Vastgoed. Hierdoor bleek het mogelijk om veel innovatieve oplossingen toe te passen en de faalkosten sterk te beperken. Bij deze transparante manier van samenwerken heeft elke betrokken partij inzicht in alle aspecten op alle momenten in het proces. En de opdrachtgever is enthousiast over het aansprekende eindresultaat, dat uitblinkt in duurzaamheid.

Projectgegevens

Opgeleverd: oktober 2012 • Start bouw: september 2011 • Locatie: Meerheide 48-50, Eersel (NB) • Opdracht: Venco Groep • Projectcoördinatie: P&H Adviseurs Bouw en Vastgoed • Architectuur: Van Lierop Cuypers Spierings architecten • Constructief ontwerp: adviesburo Kerkers • Uitvoering: diverse bedrijven • Advies huisvesting: Inno Experts • Advies duurzaamheid: Architecten- en adviesbureau Ad van de Ven • Advies installatietechniek: Schreuder Groep Breda • Staalconstructies: GS Moeskops Staalbouw • Dak- en gevelmontage: Thermoflor en Kampen Cladding • Gevels (sandwichpanelen): Kingspan • Daken en vliesgevels: Thermoflor • Foto’s: Thermoflor • Redactie: Josine Crone

Delen via