Centre for Human Drug Research - Leiden

Op het Bio Science Park in Leiden beschikt het Centre for Human Drug Research (CHDR) sinds het voorjaar van 2013 over een nieuw, tweede gebouw voor het testen van geneesmiddelen. De aanwinst is de uitbreiding van het gebouw ernaast, dat in 2006 een Nationale Staalprijs in de wacht sleepte. Ook dit gebouw werd ontworpen door architectenbureau Cepezed.

Net als zijn voorganger is CHDR 2 een treffend voorbeeld van functionele flexibiliteit. Door een uitgekiende afstemming van bouwkunde, constructie, bouwfysica en installatietechniek is het gebouw nu al multifunctioneel en later, op elk gewenst moment, gemakkelijk te wijzigen voor ander gebruik of zelfs een compleet nieuwe functie.

Slim ingedeeld

CHDR 2 biedt in totaal zo'n 7.900 m2² bvo, verdeeld over acht bouwlagen en een parkeerkelder. Het pand is in diepterichting opgedeeld in drie ongelijke stroken. De voorste strook aan de Zernikedreef bevat op de begane grond de entree, receptie en een auditorium. Daarboven zijn de kantoren, vergaderzalen, keuringsruimten en het dakterras ondergebracht. De achterste zone is bestemd voor het bedrijfsrestaurant met royale vide, de high-care ruimten en het onderzoekslaboratorium met bijbehorende apotheek, donkere kamer en berging- en vriesfaciliteiten. De bovenste verdieping van het achterdeel is voor langdurig patiëntenverblijf ingevuld met slaapkamers en een woonruimte aan het dakterras.

In de middenbeuk zitten alle collectieve voorzieningen, twee volledig transparante liften en twee geschakelde cascadetrappen die tevens fungeren als vluchtroute bij brand. In dat geval worden de beide trappen gescheiden door een brandwerend doek dat automatisch neergaat. Hiermee blijft een permanente brandwerende scheidingswand achterwege en de openheid en transparantie van de ruimte in tact.

Flexibiliteit op basis van staal

Aan de basis van de ruimtelijke flexibiliteit staat een rank staalskelet, vergezeld van een stalen rek in de facilitaire zone. Dit rek neemt de stabiliteit van het gehele achtlaagse gebouw voor zijn rekening. Om de hoogst mogelijke bouwsnelheid te halen, is deze stalen kern als eerste opgebouwd, in twee delen van elk vier verdiepingen hoog. Hiermee is al tijdens de uitvoering een groot deel van de stabiliteit gewaarborgd. Daarna is de rest van het staalskelet gemonteerd en de kanaalplaten voor de verdiepingvloeren gelegd.

De kanaalplaten zijn zó geplaatst dat tussen de platen en binnen de vloerhoogte ruimte ontstaat voor leidingen van installaties. Bovendien wordt zo de hoogte van het totale vloerpakket beperkt, waardoor de vrije verdiepinghoogte toeneemt.

Doordacht duurzaam

De integrale aanpak van het ontwerp heeft geresulteerd in een slim en efficiënt stelsel van duurzame voorzieningen. Voor verwarmen en koelen is het pand aangesloten op een stadsverwarming voor alle gebouwen op het Bio Science Park. Deze stadsverwarming is op zijn beurt gekoppeld aan een WKO-installatie. De zonnecollector van het gebouw levert de energie voor het verwarmen van het tapwater.

Aan de koelere noordzijde zijn de gebouwgevels geheel beglaasd, aan de andere zijden bestaan de gevels uit sandwichpanelen met wit geëmailleerd glazen buitenblad, afgewisseld met bandramen met te openen delen.

BIM

Wat in de jaren '90 ten tijde van het project CHDR 1 nog niet bestond, is bij CHDR 2 met succes toegepast: BIM (Building Information Modelling). In één 3D-model hebben de verschillende partners hun ontwerpen naadloos op elkaar kunnen aansluiten.

Projectgegevens

oplevering voorjaar 2013 • start bouw juni 2011 • locatie Zernikedreef 8, Bio Science Park, Leiden • opdracht Centre for Human Drug Research, Leiden • architectuur Cepezed, Delft • constructief ontwerp Ingenieursbureau SmitWesterman, Gouda • hoofduitvoering Du Prie Bouw & Ontwikkeling, Leiden • staalconstructie Oskomera Staalbouw, Deurne • overzicht- en openingsfoto’s Luuk Kramer, overige foto's: Jannes Linders, artists en bouwfoto's: Cepezed • video interview opdrachtgever Adam Cohen (CHDR) tijdens bouw • redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)

Delen via