Bedrijfsgebouw Lely Industry - Maassluis

De Lely Campus wordt het nieuwe, duurzame grondgebied van Lely Industry, leverancier van vernieuwende producten en diensten voor de agrarische sector zoals ruwvoederwinningsmachines, automatische voersystemen en de bekende melkrobots. Al sinds 1948 staat de onderneming voor duurzame innovatie en optimalisatie, zowel in productenaanbod als werkwijze.

ConsortArchitects gaf deze corporate sleutelbegrippen een ‘gezicht’ in een nieuwe productiehal en een Z-vormig bedrijfsgebouw, dat dienst doet als hoofdkantoor en R&D-center.

Imagebuilding

Dat de opdrachtgever optimale duurzame innovatie nastreeft, wordt vooral geëtaleerd door de stalen draagconstructies van het bedrijfsgebouw. Direct achter de glasgevels van de drie, tweelaagse gebouwdelen vangen robuuste, maar uiterst zorgvuldig gedetailleerde vakwerkspanten de aandacht. In de noord- en zuidvleugel van het gebouw komen de 36 m lange en gebouwhoge (10x80 m) vakwerken ook nog eens prominent boven het maaiveld uit. Deze gebouwdelen met kantoor- en onderzoeksruimten zijn namelijk op poten gezet om het expeditieverkeer van en naar de productiehal vrije doorgang te verlenen. Het middelste gebouwdeel staat wel op de grond en biedt plaats aan de bedrijfsshowroom.

De vakwerkconstructies rusten op kolommen van prefab-beton die samen met de drie stalen trappenhuizen (één voor elk gebouwdeel) de horizontale stabiliteit verzorgen. Met de dragende vakwerken in de gevels en kanaalplaatvloeren die op geïntegreerde stalen liggers in één keer 14,4 m overspannen, zijn de indelingsmogelijkheden van de verdiepingen nagenoeg onbeperkt. Voor een brandwerendheid van 60 minuten zijn de vakwerken voorzien van een brandwerende coating die de constructie tevens beschermt tegen corrosie (corrosieklasse C5i, minimale levensduur 15 jaar).

Prefabricage en assemblage in optima forma

Ook de staalbouw van de Lely Campus vertoont alle overeenkomst met het productieproces van de opdrachtgever: assemblage van geoptimaliseerde componenten. Zo heeft Hollandia de vakwerkspanten (in totaal 700 ton) volledig op het eigen bedrijfsterrein geprefabriceerd. Daarna zijn de spanten in delen van maximaal 20 m lang met speciaal nachttransport over de A20 naar de bouwplaats vervoerd. De voordelen: veilige productie- en arbeidsomstandigheden, voortdurende kwaliteitsbewaking, kortere bouwtijd en minder afval. Op de bouw zijn de spantdelen verticaal in montagejukken geplaatst en aan elkaar gelast.

Outstanding

Lely Industry, als onderdeel van de Lely Groep, heeft duurzame bedrijfsvoering hoog in het vaandel staan. Daarbij hoort natuurlijk een duurzaam bedrijfsgebouw. Een multidisciplinair team van opdrachtgever, architecten en verschillende adviseurs heeft vanaf de schetsfase de verschillende duurzaamheidsmaatregelen in hun onderlinge afstemming gekozen, ontworpen en berekend, óók uit het oogpunt van rendementen en terugverdientijden. Lonende uitkomst daarvan is bijvoorbeeld de parkeergelegenheid voor 580 auto’s op het dak van de productiehal: een besparing van zo’n 20.000 m2 grond. Of de koppeling van de WKO-installatie aan een systeem voor asfaltverwarming.

Het leverde het bedrijfsgebouw in 2012 het ontwerpcertificaat BREEAM Excellent (vier sterren) op. Na voltooïng van het project werd (in januari 2014) het oplevercertificaat BREEAM Outstanding (vijf sterren) in de wacht gesleept. De BREEAM-score bedroeg 85,32%, een bijzonder hoog resultaat in de categorie 'kantoren'.

Om de hoogste, vijf-sterren kwalificatie te behalen, zijn tijdens de uitvoering de duurzaamheidsambities verder opgeschroefd.  Zowel aannemer Dura Vermeer als staalbouwer Hollandia en meerdere onderaannemers  lieten hun productieketen ISO 14001-certificeren. Daarnaast werden diverse milieu- en energiebesparende maatregelen op de bouwplaats getroffen: van afvalscheiding in zes groepen en beperking van verpakkingsmateriaal tot en met werken met groene stroom en monitoren van de transportstromen om emissies in kaart te brengen.

Industriële look

Voor de gewenste transparantie zijn de langgerekte vleugels van het kantoorgebouw toegerust met grote ‘open’ glasgevels. De productiehal naast het kantoor gaat daarentegen gehuld in sterk isolerende sandwichpanelen, aan de buitenzijde bekleed met stalen puntprofielen in Colorcoat Prisma.

Colorcoat Prisma staat voor gevel- en dakplaten van voorgelakt staal, met een 50 um coating voor corrosiebestendigheid en snijvlakbescherming. De harde polyamide deeltjes in de coating staan garant voor de krasbestendigheid. De puntprofielen verlenen de productiehal een industriële uitstraling die in mooi contrast staat met de natuurlijke omgeving van de campus. De horizontale plaatsing van de puntprofielen versterkt bovendien de lijnen van het omringende polderlandschap. De afmetingen van de platen sloten precies aan bij de dimensies van de gevel. Dit resulteerde in een hoge bouwsnelheid en nagenoeg geen restmateriaal. In de gevel zijn verblijfsruimten ondergebracht voor vleermuizen en gierzwaluwen.

De keuze voor Colorcoat Prisma leverde een ‘exemplary performance credit’ voor BREEAM op, vanwege de ‘onderbouwde herkomst van het materiaal’, de lange levensduur, het minimale onderhoud en de upcyclebaarheid: de voortdurende recyclebaarheid zónder kwaliteitsverlies.

De binnenzijde van het dak is afgewerkt met een Colorcoat PE 15. Dit trapeziumprofiel in witte kleur zorgt ervoor dat het aanwezige licht extra wordt gereflecteerd en daarmee minder kunstlicht nodig is.

Het nieuwe Lely-complex werd op donderdag 30 januari2014 officieel geopend door Koningin Maxima.

Projectgegevens

Oplevering: oktober 2013 • Start bouw: voorjaar 2012 • Locatie: Lely Campus, Cornelis van der Lelylaan, Maassluis • Opdracht: Lely Groep • Ontwikkeling: Lely Vastgoed • Architectuur en bouwdirectie: CorsortArchitects • Constructief ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs • Bouwfysisch advies: Deerns • Installatieadvies Techniplan Adviseurs en Cofely • Milieuadvies: RoyalHaskoning DHV • Hoofduitvoering: Dura Vermeer Bouw Zuid West • Staalconstructies: Hollandia • Gevel- en plafondbekleding kantoor: Robertson Nederland • Vliesgevels kantoor: De Groot & Visser • Gevel- en dakafwerking productiehal: Tata Steel • Foto's: Rob Hoekstra, ConsortArchitects & plein 06, Samuel Ashfield en Lely Industries, foto's productiehal: Tata Steel  • Video bouw (Lely Groep) • Interviews projectpartners (Duurzaam gebouwd) • Meer info: www.lelyinhetnieuw.lely.com/nl • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)

Delen via