UpMountain - Amstelveen

In opdracht van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM wordt momenteel druk gebouwd aan UpMountain: een luxe appartementengebouw, bovenop een vernieuwde parkeergarage naast een volledig gerenoveerd warenhuis in het centrum van Amstelveen. Rijnboutt tekent voor het ontwerp van het driedelige nieuwbouw- en renovatieproject. UpMountain vormt de bijzondere bekroning van het project.

Het woongebouw wordt uitgevoerd in een stalen hoofddraagconstructie met kanaalplaatvloeren rondom een betonnen kern. Binnen deze ruimtelijke structuur worden de 45 appartementen als doosjes in de doos ingevoegd, volgens het bekende Habraken-principe van scheiding van drager en inbouw. Hierdoor zijn de woningen volledig vrij in te delen en af te werken en in de toekomst eenvoudig aan te passen.

Bovendien kan UpMountain de boeken in als lichtend voorbeeld van binnenstedelijk bouwen met minimale aanspraak op schaarse bouwgrond. Het zevenlaagse casco staat letterlijk op het dak van een nieuwe parkeergarage. Deze Q-Parkgarage doet zijn krappe en benauwde voorganger op deze kavel vergeten via ruime parkeervakken voor 450 auto’s, toegankelijk via comfortabele hellingbanen. Ventilatie, doorzicht en een voorbeeldig aanzicht komen voor rekening van de gevels: driedimensionaal geperforeerde aluminiumpanelen op een stalen achterconstructie.

De toekomstige bewoners van UpMountain hebben de winkelvoorzieningen onder handbereik, want de parkeergarage biedt vanaf verschillende niveaus toegang tot het naastgelegen warenhuis. Dit voormalig V&D-pand is omgevormd van een gesloten bastion tot een uitnodigend winkelgebouw. Daartoe is het oorspronkelijke betonskelet met cassettevloeren gestript en voorzien van nieuwe transparante gevels.

Sluitstuk van het project (in de volgorde van uitvoering) óf hoogtepunt (zo u wilt) is UpMountain.

Met ruime, omgaande balkons en een schakering aan grote terrassen verheft dit woongebouw zich als een dynamisch bergdorp boven het winkelgebied. De terrassen zijn ontstaan door aan de zonnige zuidzijde de gevels trapsgewijs terug te leggen. De plastisch vormgegeven balkonranden en gevelkolommen bewaken de verwantschap met de nieuwe omhulling van het onderliggende warenhuis. Het is slechts een voorbeeld van afstemming in detaillering waarmee Rijnboutt de drie onderdelen woongebouw, warenhuis en parkeergarage, hoe verschillend ook in functie en karakter, bijeenbrengt tot een logisch ensemble.

Behalve een weids uitzicht over Amstelveen beschikken de woningen over een eigen afgesloten parkeerdek boven op de parkeergarage dat ook vanuit deze garage via een aparte hellingbaan bereikbaar is. Elke woning krijgt standaard één plek op het dek.In de onderliggende openbare garage zijn extra plaatsen te huren.

Boven de parkeerdeklaag biedt UpMountain zes woonlagen met in totaal 45 appartementen, verdeeld in 17 woningtypen. Ze variëren in grootte van zo’n 80 m2 tot bijna 400 m2. Grote gemene deler is de flexibiliteit. De in- en afbouw van de woningen is onafhankelijk van de draagconstructie van het woongebouw. Hierdoor zijn de appartementen geheel naar individuele woonwensen in te delen en af te werken en desgewenst in de toekomst te wijzigen. Ook het samenvoegen of splitsen van appartementen is mogelijk. Op hun beurt hebben deze aanpassingen geen effect op het casco dat daarmee een lange economische levensduur tegemoet kan zien.

De ‘optop’ wordt opgetrokken rondom een betonnen kern die vanaf de begane grond doorsteekt naar de bovenste laag 13. De kern gaat plaats bieden aan de lift, maar tijdens de bouw biedt ’t onderkomen aan de liftkraan. Om aan te sluiten op het stramien van de onderliggende parkeergarage (10,3 x 15 m) zijn de onderste twee lagen van UpMountain uitgevoerd als overgangsconstructie van stalen vakwerken die 15 m overspannen. Op de vakwerken rust de constructie van het woongedeelte: een staalskelet met kanaalplaatvloeren. Stabiliteit wordt ontleend aan de betonnen kern, samen met enkele stalen verbanden en raamwerken in de gevel.

In het hart van het woongebouw komt over de volle hoogte een atrium dat alle woningen ontsluit. Het glazen atriumdak levert het daglicht waarmee het (tijdelijk) verblijf in deze collectieve verkeersruimte wordt veraangenaamd. Aan het buitenplein krijgt het woongebouw nog een eigen entree voor aflevering van boodschappen en goederen.

Projectgegevens

Locatie: Buitenplein, Amstelveen • Omvang: 37.000 m2 (woongebouw) • Verwachte oplevering: mei 2020 • Start bouw: december 2018 • Opdracht: ASR Vastgoed Vermogensbeheer i.s.m. Top Vastgoed en FiMek estate • Projectontwikkeling: AM • Architectuur: Rijnboutt • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Advies installatietechniek: Boersema Installatie Adviseurs • Advies brandveiligheid: LBP Sight • Hoofduitvoering: AKOR • Staalconstructies: Anton Staalbouw • Berekeningen en tekeningen staalconstructies: Anton Constructie- & Adviesbureau • Balkon- en balustradeconstructies: Anton Constructiewerken • Composiet balkonpanelen: Indupol (Arendonk, B.) • www.livingupmountain.nl • Glas: Ruitenvisie • Impressies: Rijnboutt / OC Graphics en Living Up Mountain • 3D-model constructie: IMd • Foto’s staalproductie: Anton Staalbouw • Foto’s bouw: Stieber Fotografie / Kees Hummel, Anton Staalbouw en AM/FiMek ontwikkeling • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), mrt. 2020

Delen via