Bedrijfsgebouw EeStairs - Barneveld

‘Outstanding’ is de kwalificatie van het nieuwe hoofdkwartier van EeStairs in Barneveld. Het bedrijfsgebouw is bekroond met het certificaat ‘outstanding’ in BREEAM-NL én steekt architectonisch uit boven de helaas nog veelvoorkomende ‘grijze middelmaat’ op Nederlandse bedrijventerreinen.

De nieuwbouw van EeStairs, actief in het ontwerpen en bouwen van trappen, biedt een hal voor elke hoofd-bedrijfsactiviteit: fabricage van stalen en houten trappen, conserveren en voor de expeditie van de gerede producten. Daarnaast is een gesloten ruimte voor de productie van roestvaststaal beschikbaar. Het hallencollectief van 4.500 m2 gaat vergezeld van 1.400 m2 kantoren en ruim 400 m2 verkeers- en opslagruimte.

Dat de nieuwbouw bij oplevering het certificaat outstanding (de hoogste kwalificatie in BREEAM-NL) heeft binnengehaald, is terug te voeren op de ambitie om vanaf de start van het bouwproject duurzaamheid als leidraad te hanteren. Wat daarbij natuurlijk helpt, is dat EeStairs het gebouw in eigen beheer heeft ontwikkeld en gebouwd.

Staalskeletbouw en Smart Waste Management

Staalskeletbouw was de uitverkoren bouwmethodiek, onder meer vanwege de efficiency in materiaalgebruik, beperkte omgevingshinder tijdens de uitvoering en de geringe hoeveelheden bouwafval. Om de milieu-impact van het werk op de bouwplaats te minimaliseren, zijn milieubeleids- en werkplannen en een Smart Waste Management Plan gehanteerd. Aan de hand hiervan zijn de transportbewegingen, het energie- en waterverbruik en de afvalproductie tijdens de uitvoering gereduceerd en voortdurend gemonitord. Het bouwafval is in minimaal zes gescheiden stromen afgevoerd, om zo minimaal 80 procent van het afval te kunnen recyclen. Als hoofdaannemer was EeStairs in het bezit van een ISO 14001-certicaat.

Duurzaam van binnen en buiten

De duurzaamheid van het gebouwde eindresultaat komt voor rekening van een pallet aan maatregelen en voorzieningen. Het gebouw is geheel van het gas af. Het verwarmen van de hallen gaat met een biomassaketel, gevoed met houtrestanten uit de EeStairs-productie. Koeling, verwarming en ventilatie van de kantoren wordt verzorgd via een VRF-systeem met warmtepomp en warmteterugwinning. Alle verlichting is Led, in de kantoren, kleedruimten en (waterbesparende) toiletten tevens voorzien van aanwezigheidsdetectie.

Buiten het gebouw, op het eigen terrein is de duurzaamheid doorgezet met onder meer parkeerplaatsen voor elektrische auto’s, capaciteit voor opslag van overtollig water, maar ook vogelverblijven, egelkastjes, insectenhotel en vlindertuin. Immers, in BREEAM-NL worden projecten gewogen op een breed scala aan duurzame aandachtsgebieden: energiegebruik, landgebruik en ecologie, management, watergebruik, gezondheid, afval, vervuiling, transport, en materialen. De beoordeling betreft de bouwkundige elementen (tussenvloeren, gevels, dak, ramen), installaties (verlichting, verwarming, koeling, ventilatie), afwerking (van onder meer vloeren en binnenwanden) en het terrein dat bij het gebouw behoort (de bouwkavel).

Dak, gevels en vloeren halen hoge Rc-waarden zodat het energieverlies tot het minimum wordt beperkt. Op het dak liggen 548 zonnepanelen. Ze leveren op jaarbasis 145.680 kWh duurzame energie én een permanente bijdrage aan het corporate image van de eigenaar. Verdeeld over een oppervlakte van 904 m2 verbeelden de PV-panelen het EeStairs-bedrijfslogo.

Contemporary, challenging and cool

Naast duurzaam moest het nieuwe hoofdkwartier van de internationaal opererende onderneming óók ‘contemporary, challenging and cool’ worden. Die uitdaging is uitgewerkt in een verfrissende combi van functionaliteit met onderscheidende esthetiek, elegantie en transparantie. Een van de opvallende exponenten daarvan is het reusachtige dak dat niet alleen alle gebouwfuncties beschut, maar ook – als een uitgeklapte paraplu – de naderende bezoekers uit wind en regen houdt.

De gastvrijheid en openheid van EeStairs wordt verder benadrukt door het vele glas in de gevels en de grote open ontvangstruimte met gekromd plafond en informatiebalie, van EeStairs-makelij. De spiraalvormig trap vóór de hoofdentree manifesteert zich als een brevet van vermogen van het bedrijf: hier worden bijzondere trappen gemaakt.

De indeling, onderlinge positionering en ontsluiting van de verschillende productiehallen is afgestemd op de logistiek van het productieproces. De overheaddeuren tussen de hallen faciliteren de onbelemmerde doorgang van het product in wording.

Projectgegevens

Locatie: Landweer 8, bedrijventerrein Harselaar-West-West, Barneveld • Omvang: 4.750 m2 • Opening: 28 mei 2018 • Oplevering: maart 2018 • Start bouw: maart 2017 • Opdracht: EeProperty • Architectuur: Bronsvoort Blaak Architecten bna • Constructief ontwerp: Bartels Ingenieursbureau • Hoofduitvoering: EeStairs • Installaties: Campus installatietechniek (W), Leertower (E) • Projectmanagement: Van Ree Projectmanagement • Staalbouw: Staalbouw Barneveld • Afbeeldingen: Bronsvoort Blaak Architecten bna • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), juni 2019

 

Delen via