Kantoorgebouw ASICS - Hoofddorp

Het Japanse ASICS is neergestreken op kantorenpark Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp. De onderneming in sport- en lifestyleartikelen bezet er sinds mei van dit jaar een vierlaags en 11.000 m2 groot hoofdkantoor dat naadloos aansluit bij de eigen kernwaarden: duurzaam, gezond en inspirerend. Het ontwerp komt op het conto van Powerhouse Company.

Geheel volgens het ASICS-acroniem ‘Anima Sana In Corpore Sano’ (een gezonde geest in een gezond lichaam) is voor het kantoorgebouw gestreefd naar een LEED Gold-certificering op het gebied van duurzaamheid en een WELL Gold op het gebied van gezond verblijf- en werkklimaat. Beide ambities zijn bewaarheid door stevig in te zetten op energie- en waterzuinigheid en reductie van CO2-emissie.

Multifunctionele overstekken

Tot de bouwkundige duurzaamheidsmaatregelen behoren de diepe overstekken aan de glazen gevels. Deze overstekken beschermen de kantoorverdiepingen tegen directe zoninstraling. Bovendien geven ze een horizontaal accent aan de verticale geleding van de gevel met zijn verdiepinghoge ramen, zónder de inval van daglicht en het panoramisch uitzicht over de Stelling van Amsterdam te hinderen. In samenspel met de centraal geplaatste hoofdentree zorgen de horizontale overstekken voor symmetrie in de gebouwcompositie.

Die symmetrie wordt echter niet dogmatisch dankzij de tweelaagse vide aan de voorzijde van het gebouw en het groene terras aan een andere gebouwzijde. Ook zijn op elke verdieping delen van de gevels naar binnen ‘gevouwen’. Hierdoor ontstaan buitenruimten die als vanzelf overgaan in het interieur.

Driedimensionale showcase

Het hart van de plattegrond is vrijgehouden voor een gebouwhoog atrium met rondom de kantoorverdiepingen en op de begane-grondvloer een scala aan functies: restaurant, Power Health Bar, fitnessruimte en brandstore. Midden in het atrium staat de vierlaagse en driedimensionale ‘showcase’. In deze speelse stapeling van volumes kan ASICS haar merkartikelen etaleren. Daarnaast is het ‘gebouwtje in het gebouw’ ook geschikt voor vergaderingen, party’s en andere informele bezigheden.

De constructie van deze multifunctionele eyecatcher bestaat uit staalplaat-betonvloeren, aan de randen gedragen door stalen vakwerken en in het midden door enkele staalkolommen. De krachten uit de constructie worden afgevoerd op een overgangsplaat op de begane-grondvloer. De overgangsplaat was hier nodig om de kolomstelling van de showcase gunstig uit te laten komen ten opzichte van de vakken en rijbanen van de onderliggende parkeerlaag.

Vrij indeelbare verdiepingen

De draagconstructie van het gebouw is een staalskelet met kanaalplaatvloeren. Hiermee wordt de vrije indeelbaarheid en aanpasbaarheid van de kantoorverdiepingen gefaciliteerd. De kolommen staan in de gevel en aan de randen van het atrium. Daartussen halen de vloeren (elk zo’n 2.800 m2) een vrije overspanning van 16,2 m.

De kantoorverdiepingen worden ontsloten door een avontuurlijk stelsel aan trappen. Hierdoor wordt gebroken met een mogelijk al te nuchtere continuïteit van de vloeren. De prominente posities van de trappartijen, gecombineerd met het inpandige doorzicht, nodigen de ASICS-medewerkers om de benen te strekken en het onderling contact aan te gaan.

Projectgegevens

Locatie: Beukenhorst-Zuid, Hoofddorp • Omvang: 11.000 m2 • Oplevering: mei 2019 • Start bouw: zomer 2017 • Opdracht: ASICS EMEA • Ontwikkeling: RED Company • Architectuur: Powerhouse Company • Interieurontwerp: Powerhouse Company en CBRE • Tuinontwerp: LAP Landscape & Urban Design • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Bouwfysisch advies: DGMR • Installatie-advies: Deerns • Hoofduitvoering: Pleijsier bouw • Staalconstructies: Brink Staalbouw • Animatie ASICS-kantoor (© CBRE projectmanagement) • Foto’s: Sebastian van Damme en (bouw) Pleijsier Bouw • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), juni 2019

Delen via