Graafschap College - Doetinchem

Bewegen en verbinden. In deze twee woorden zijn de essenties en karakteristieken te vangen van de nieuwe vestiging van het Graafschap College in Doetinchem. Het schoolgebouw biedt met ingang van het nieuwe studiejaar 2018/2019 ruimte aan circa 700 leerlingen van de mbo-opleidingen Sport & Bewegen en Veiligheid & Vakmanschap. Daarnaast zijn twee sportgerelateerde bedrijven – SportMedX en Sportservice – als huurders aangetrokken.

Het schoolgebouw, een ontwerp van architectenbureau cepezed, staat op de plek van een verwijderde tennishal op Sportpark Zuid in Doetinchem. ‘Klein Papendal’ heet het park in de volksmond en met recht: het gebied is ingericht met onder meer topsporthal, sportvelden, een skeeler- en ijsbaan, een BMX-parcours en fitnessfaciliteiten. Logisch dat het Graafschap College – een grote ROC voor middelbaar beroepsonderwijs – deze locatie heeft verkozen voor haar opleidingen Sport & Bewegen en Veiligheid & Vakmanschap. 

Dicht bij de natuur

Het gebouw telt drie lagen van in totaal ruim 5.800 m2. De visuele impact van het gebouw op de omgeving blijft bescheiden dankzij de relatief beperkte gebouwhoogte en een weervaststalen voorzetgevel die in kleur en vormgeving aansluit bij de omringende bomen.

De gebouwgevels bestaan uit bandramen van aluminium vliesgevels en borstweringen van houtskeletbouw met daarvoor aluminium gevelcassettes. Aan drie zijden (noordzijde uitgezonderd) zijn voor deze (thermische) gevels voorzetgevels van geperforeerd weervaststaal geplaatst. De voorzetgevels zijn opgebouwd uit segmenten, onderling verbonden en als geheel via pendelstaven aan de gebouwgevels bevestigd. Het vertakte patroon van de voorzetgevels is per gebouwzijde afgestemd op het aantal en de dichtheid van de omringende bomen. Tegelijk steekt het industriële staal visueel ook af bij de organische natuur.

De gevels dragen bij aan beperking van het energiegebruik. De thermische gevels zijn hoogisolerend. De voorzetgevels van weervaststaal werken als zonwering en helpen zo om de interne warmtelast te reduceren. De perforaties in de weervaststalen huid zorgen voor voldoende zicht van binnen naar buiten. De duurzame energiewinning komt voor rekening van zonnepanelen op het dak.

Cascaderend studielandschap

De school staat op een verhoogd basement met deels getrapte tribunes en zitranden, dat aan de oostkant uitmondt in het schoolplein. Het gras van de aangrenzende sportvelden loopt aan twee zijden van het gebouw tot aan dit basement door. Hier liggen gebouw en park hier als vanzelfsprekend in elkaars verlengde.

Het verhoogde en gelaagde plein werkt als een logische opstap naar de brede, getrapte vloer van het atrium, middenin het gebouw. Deze ‘podiumtrap’ ontsluit de twee omliggende gebouwbeuken met theorielokalen en vormt zelf een cascaderend landschap voor studie, overleg en ontmoeting dat onderin eindigt in de schoolkantine. Op elke verdieping wordt het atrium begrensd door een omloop met balustrade van roestvrijstaal gaas als ‘valbeveiliging’. De omlopen ontsluiten de klaslokalen, die zijn geprojecteerd aan de buitengevels. De half verdiepte laag onder het atrium en de twee beuken is ingevuld met een natuurlijk geventileerde stalling voor 400 fietsen en de kleedkamers en lockers.

Vrij indeelbaar in staal

De identiteit van beide opleidingen is herkenbaar aan de look & feel van het gebouw, uitgedrukt in het materiaalgebruik en de grafische elementen. Gerelateerd aan Veiligheid & Vakmanschap (de opleiding die voorbereidt op een baan bij defensie) is met stoere materialen zoals zwart rubber en kopschout voor de vloeren een solide basis geschapen. De aangebrachte accenten, zoals prints en meubelstofferingen in neonkleuren, refereren aan Sport & Bewegen.

Omwille van de vrije indeelbaarheid van de ruimten (en daarmee een grote functionele flexibiliteit en een langere levensduur van het gebouw) is de draagconstructie opgezet als een staalskelet met verdiepingvloeren van kanaalplaten. Hiermee zijn overspanningen van zo’n 10 m gemaakt. Een vernuftige toepassing uit eerdere projecten waarin cepezed en IMd samen optrokken (zoals Yes! Labs Delft en het CHDR in Leiden), is in Doetinchem herhaald. De kanaalplaten zijn iets uit elkaar gelegd, waardoor in de vloeren ruimten zijn ontstaan voor leidingen. Hierdoor wordt de behoefte aan verlaagde plafonds beperkt en daarmee de verdiepinghoogte geoptimaliseerd.

De draagconstructie is mede verantwoordelijk voor de korte bouwtijd. Aannemer Klaassen Groep heeft voor de uitvoering slechts een krap jaar nodig gehad (van zomer 2017 tot juni 2018). Een tiental studenten aan bouw- en installatieopleidingen van het Graafschap College heeft in het project stage gelopen, tijdens voorbereiding en uitvoering.

Projectgegevens

Locatie: Sportweg 3 (Sportpark Zuid), Doetinchem • Oppervlakte: 5.824 m2 (bvo) • Officiële opening: 16 oktober 2018 • Oplevering: juni 2018 • Start bouw: zomer 2017 • Opdracht: Graafschap College • Architectuur: architectenbureau cepezed • Interieurontwerp: cepezedinterieur • Constructief advies: IMd Raadgevende Ingenieurs en Aveco de Bondt • Advies installaties e&w: Pola Installatiechniek • Advies bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid: Aveco de Bondt • Hoofduitvoering: Klaassen Groep • Staalconstructie: Klein Poelhuis Konstruktie • Installaties: Pola Installatietechniek • Gevels: Metadecor (weervaststalen voorzetgevels), Polybouw, Benjamin Prefab, en Stameta • Foto’s: cepezed | Lucas van der Wee • Impressies en tekeningen: cepezed • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), oktober 2018

Delen via