Kantoorgebouw Kraanspoor - Amsterdam

In Amsterdam-Noord is de vroegere NDSM-scheepsbouwwerf omgevormd tot Mediawharf, een broedplaats voor creatieve bedrijven. Het meest spraakmakende onderdeel van de herontwikkeling van het gebied is het hergebruik van Kraanspoor. Op dit oude betonnen scheepsbouwplatform is een compleet drielaags kantoorgebouw van glas en staal gezet. Dankzij de slanke en lichte stalen opbouw is de historische onderbouw in tact en herkenbaar gebleven.

Het oorspronkelijke kraanspoor is een betonconstructie van 270 m lang en 9 m breed op 13,5 m hoge betonnen bogen, in een insteekhaven van het IJ. De bogen bieden onder het gebouw door uitzicht over het water. Een prima setting voor dynamische ondernemingen. OTH/Ontwerpgroep Trude Hooykaas kwam met het plan om het oude kraanspoor een nieuwe functie te geven. Hiermee verwierf het project in 2000 de voorbeeldstatus Stimulering Intensief Ruimtegebruik, een programma van het toenmalige Ministerie van VROM.

1-op-1 hergebruik

Ook al was de betonkwaliteit terug gelopen van B65 naar B35, de bestaande betonconstructie bleek nog sterk genoeg om op te bouwen met een licht-gewicht staalskelet. De oude constructie onderging nauwelijks aanpassingen: slechts enige wapening aan de onderzijde om het draagvermogen te vergroten en enkele sparingen dichtmaken omwille van de stabiliteit. Het nieuwe kantoorgebouw is vervolgens op eigen kolommen op het platform geplaatst. Hierdoor blijft het kraanspoor zelf nagenoeg vrij van bebouwing en behoudt ‘t haar authentieke karakter. De laag tussen oud en nieuw geeft vrij zicht over het IJ.

Beperkt gewicht, onbeperkte indelingsvrijheid

Om zo weinig mogelijk gewicht maar wél veel functionele flexibiliteit toe te voegen, is het drielaagse kantoor uitgevoerd als staalskelet met Slimlinevloeren op de verdiepingen. In deze holtevloeren zijn de leidingen opgenomen. Hierdoor zijn de scheidingswanden vrij te verplaatsen en meer netto-verdiepinghoogte overblijft. Immers, een verlaagd plafond of een verhoogde computervloer blijven achterwege.

Licht gebouw, comfortabel klimaat

De vloer speelt tevens een rol in de klimaatbeheersing. In de vloer zijn vierpijps convectoren ondergebracht voor de circulatie van warme lucht door de ruimten. Voor de verwarming en koeling zorgt een warmtepomp, die het IJ-water als bron gebruikt. Voor aanvullende verwarming in de winter is een gasketel beschikbaar. Vrije koeling is mogelijk in het voor- en najaar.

De gevels zijn tweede-huidfaçades. De buitenhuid bestaat uit beweegbare lamellen die al naar gelang de zonbelasting per kantoorunit en per gebouwzijde zijn aan te sturen. Aan de zonnige zuidzijde van het gebouw zijn de lamellen van blauw gescreende glas, aan de schaduwzijde zijn ze van blank hardglas. Het lamellensysteem levert zo óók een dynamisch gevelbeeld op: het gebouw biedt telkens een andere aanblik.

Projectgegevens

Locatie: Kraanspoor 12-58, Amsterdam Noord • Opdracht: ING Real Estate Development, Den Haag • Architectuur: OTH/Ontwerpgroep Trude Hooykaas, Amsterdam • Co-architect: Inbo Adviseurs Bouwkunde, Woudenberg • Constructief advies: Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs, Rotterdam • Bouwfysisch advies: LBP|Sight, Utrecht • Installatietechnisch advies: Huygen Installatie adviseurs, Rotterdam • Hoofduitvoering: M.J. de Nijs en zonen, Warmenhuizen en Bot Bouw, Heerhugowaard • Staalconstructie: WVL Staalbouwers (RijnDijk Construction), Schagen • Gevels: Brakel Atmos, Uden • Fotografie: OTH, Luuk Kramer fotografie, Studio Christiaan de Bruijne en Rob Hoekstra Architectuur Fotografie • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)

Delen via