CitizenM hotels - Schiphol en Amsterdam-Zuid

Het concept CitizenM staat voor hotels met kwaliteit tegen een betaalbare prijs voor de nieuwe, snel groeiende generatie van wereldreizigers, die per week net zo vaak in- en uitchecken als dat de meeste mensen de straat oversteken. Zakenmensen, businesspartners, ontwerpers, kunstenaars, backpackers, avonturiers: Citizens met de ‘M’ van Mobile.

Het CitizenM-hotel geeft ze precies wat ze willen: 14 m2 hotelkamer met tweepersoonsbed, douche, toilet, TV en gratis internet, een e-shop, een lobby als huiskamer mét iMac’s en de canteenM die 24 uur per dag een afgewogen assorti aan sandwiches, salads, warme happen en drankjes serveert. Dat alles op een ‘uitvalslocatie’, zoals midden op Schiphol of in het hartje van Amsterdam-Zuid.

Goed, snel, economisch

Zo’n zelfde combinatie van kwaliteit, snelheid en beperkte kosten kenmerkt de bouw. Een CitizenMhotel moet er binnen een jaar staan. Om dat te halen, worden al in de vroegste projectfase het programma met kamers en faciliteiten, de gebouwopzet en de verschijningsvorm en afwerking nadrukkelijk op elkaar afgestemd. Door deze integratie én een strakke bouwlogistiek en bouworganisatie kunnen de pluspunten van geprefabriceerd bouwen volledig worden uitgenut.

Zó van de vrachtwagen

Want dat gebeurt bij een CitizenM. In de fabriek worden de kamers vrijwel kant-en-klaar in stalen units van elk 78m3 gevoegd. Hierdoor kunnen ze op locatie ‘direct van de vrachtwagen’ worden gestapeld. Voor vlot inhijsen hebben de units – net als goederencontainers – op acht hoeken een hijspunt. Na het stapelen worden deze hijspunten worden gebruikt om de units onderling te koppelen, zodat een complete, stabiele constructie ontstaat. Het eerste CitizenM-hotel van ons land, in 2007 in gebruik genomen op Schiphol, bestaat uit vijf unit-lagen voor in totaal 240 kamers. De begane grond met entrée en lobby is uitgevoerd als staalskelet.

Flexibel en demontabel

De functionele flexibiliteit van het hotel beperkt zich niet tot de vrij indeelbare (en herindeelbare) kamerunits. Voor eventuele uitbreiding is aan weerszijden van het gebouw ruimte vrijgehouden om bijvoorbeeld een extra laag units te plaatsen. En mocht het hotel ooit overbodig worden, dan zijn de units en het staalskelet ‘in een handomdraai’ tot hun oorspronkelijke componenten te demonteren. Voor hergebruik als bouwdelen van een nieuw project: een kantoor, een school, een winkel óf een hotel.

Projectgegevens

Locaties: Jan Plezierweg, Schiphol en Beethovenstraat, Amsterdam-Zuid • Opdracht: CitizenM Hotels Amsterdam • Architectuur: Concrete Architectural Associates Amsterdam • Constructief ontwerp: Pieters Bouwtechniek Amsterdam • Uitvoering: Modcon Moerdijk • Staalconstructie: InterDam Projects Zwijndrecht • Units: Transmo, Moerdijk • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)

Delen via